Lommel Anders Opweg

Het doel van het project Lommel Anders Opweg is de CO2-uitstoot, afkomstig van autoverkeer, te doen dalen. Door ons op een andere manier te verplaatsen kunnen we dit doel bereiken. Twee inhoudelijke pijlers waren belangrijk. De uitrol van mobipunten en het realiseren en opwaarderen van trage wegen, liefst in een netwerk.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Hertog Janplein 1
3920 Lommel
België
Wat is er gebeurd?
Samen met de Vervoerregio onderzochten we hoe de actuele visie op Hoppinpunten ons kon helpen. Volgende keypoints kwamen naar voren:
- 2 elektrische deelwagens aan een lokaal Hoppinpunt
- 3 digitale Hoppinzuilen voor de 3 lokale Hoppinpunten
- 8 Blue-bikes een aan regionaal Hoppinpunt
- 2 B-Post pakjesautomaten aan een regionaal Hoppinpunt’
- een Groene Halte Wandeling tussen twee Hoppinpunten via trage wegen
- divers communicatiemateriaal
De projectcoördinator werkte meer dan twee jaren op het project. Hij schreef een tragewegenprioriteitenlijst uit. Hij hield rekening met de gebiedsdekkende inventarisatie en geplande ruimtelijke ontwikkelingen en mobiliteitsacties.
Waarom?
CO2 levert de grootste bijdrage in de totale broeikasgasemissie. Het wegverkeer draagt in Europa voor ongeveer 20% bij. Elke autobestuurder is daarom verantwoordelijk voor de klimaatopwarming.
Het beoogde resultaat
De mobipunten spraken al bij de start van dit project in 2018 tot de verbeelding. Helaas wierpen zich doorheen het traject verschillende drempels op zoals voortdurende wijzigingen op bovenlokaal niveau. Dat zorgde voor vertraging. De afhankelijkheid van andere overheden en logge organisaties kunnen het eindresultaat van korte projecten sterk beïnvloeden.
Wat waren de uitdagingen?
Een grote uitdaging was de vertraging bij de Vlaamse Overheid van de Mobi/Hoppinpunten.
Een andere was de trage verwezenlijking van trage wegen.
De succesfactoren
Het was een groot voordeel dat de projectcoördinator voltijds aan de slag kon met het project Lommel Anders Opweg. Een andere succesfactor was dat het project paste binnen het grotere en prioritaire BBC-project Lommel Fietsstad.
Tips voor andere gemeenten
Trage wegen aanleggen kan behoorlijk complex zijn. Zowel dienstoverschrijdend samenwerken als samenwerken met externe partners. Zorg voor een sterke projectcoördinator die een projectplan op kan maken en beheren. Zorg ook voor een overdracht na afloop van het project. Het is belangrijk dat iemand de verantwoordelijkheid blijft opnemen. Betrek de bevolking en communiceer over actieve veroersmodi.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.