LOKANO, de inspiratietool voor LOkaal KANsrijk Onderwijsbeleid

De tool LOKANO (LOkaal KANsrijk Onderwijsbeleid) maakt het mogelijk om relevante gegevens te verzamelen en analyses te maken voor je stad of gemeente. Je vindt er richtvragen en dashboards waarmee je het huidige beleid kunt evalueren en strategisch plannen voor de toekomst.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Bischoffsheimlaan 1-8
1000 Brussel
België
Wat is er gebeurd?
Aan de basis van een sterk lokaal onderwijsbeleid ligt een onderbouwde omgevingsanalyse. Om lokale besturen te ondersteunen bij het maken van zo’n omgevingsanalyse, ontwikkelde OVSG (Onderwijsvereniging Voor Steden en Gemeenten) de inspiratietool LOKANO (LOkaal KANsrijk Onderwijsbeleid).
Waarom?
Het lokaal bestuur is verantwoordelijk voor het onderwijs in de stad of gemeente. Dat is een uitdaging op zich, want onderwijs is verweven met veel andere beleidsdomeinen en thema’s zoals armoede, schooluitval, sport, mobiliteit, veiligheid en cultuur. Al die aspecten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Het beoogde resultaat
LOKANO bestaat uit:
- fiches die helpen met het in kaart brengen van een mogelijk probleem in de gemeente of stad. Zo kan je met de fiche ‘Heeft iedereen een stoel?’ de capaciteit in kaart te brengen.
- dashboards met relevante data en analyses. In de dashboards wordt er verwezen naar de bronsite en de bijhorende SDG's. De informatie kan je gebruiken voor diepteanalyses.
Wat waren de uitdagingen?
Het samenbrengen van de publieke data die relevant zijn voor een goed lokaal onderwijsbeleid was een hele uitdaging.
De succesfactoren
Met een plaatsbezoek werd de tool getoond aan een groot aantal onderwijsdiensten van de steden en gemeenten. De lokale besturen kunnen de tool niet alleen gebruiken voor hun omgevingsanalyses maar ook als voorbereiding van de nieuwe BBC-cyclus.
Tips voor andere gemeenten
Door samen de krachten te bundelen kunnen we de goede praktijken voor een kansrijk lokaal onderwijsbeleid bundelen.
Algemeen contact
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.