Lokale energiegemeenschap 'Energiek Sint-Niklaas'

Status
Nieuw
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Beeld dat energiegemeenschap visualiseert, met mensen die verschillende vormen van energie delen.

Sint-Niklaas heeft de eerste energiegemeenschap van complementaire profielen in Vlaanderen opgericht. Scholen, zorginstellingen en bedrijven zullen daardoor lokaal geproduceerde groene energie kunnen delen aan een faire prijs. Energie-overschotten van één partij worden verrekend met de verbruiken van andere partijen waarbij de netbeheerder zorgt voor de maandelijkse verrekening. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Sint-Niklaas
Adres

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

 Stad Sint-Niklaas faciliteerde de oprichting van energiegemeenschap ‘Energiek Sint-Niklaas’ die op 3 juni 2024 werd  opgericht. Transition Stories begeleidde het proces, waarbij er een juridische structuur en een financieel model werd opgezet.  

Er werd een vzw opgericht om het delen mogelijk te maken. De effectieve  leden bestaan uit stichtende leden zoals Zorgpunt Waasland, POM Oost-Vlaanderen en SO Wijs. Stad Sint-Niklaas kan als lid van de Algemene Vergadering waken over de belangen van burgers en bedrijven. De toetredende leden zijn de delende leden die gebruik maken van de energiegemeenschap. Het project start klein, met een kleine groep energiepioniers, maar zal op termijn uitbreiden naar andere partijen en sectoren, en ook naar burgers (LEKP doelstelling). 

Waarom?

Er is in de stad nog veel potentieel voor zonnepanelen op daken. Met deze energiegemeenschap hoopt de stad dan ook een impuls te geven aan de uitrol van hernieuwbare energie en de werking van Energiek Sint-Niklaas zodat de vzw zelfstandig activiteiten zal uitoefenen. 

Het beoogde resultaat

De oprichting van de energiegemeenschap werd voltooid en zal in het 3de kwartaal van 2024 operationeel zijn. Momenteel zijn een 7 tal partijen aan het energiedelen binnen de energiegemeenschap. 

Wat waren de uitdagingen?

  • Heterogene profielen van bedrijven, scholen en zorginstellingen 
  • Veranderlijke wetgeving rond energiedelen 
  • Besluitvorming Decreet Lokaal Bestuur (wetgeving overheidsopdrachten) 

De succesfactoren

Stad Sint-Niklaas koos ervoor om bij de oprichting van de energiegemeenschap te faciliteren en organiseerde een ‘open oproep’ om een energiegemeenschap op te richten. Rolbepaling is zeer belangrijk voor een lokale overheid. Gezien de techniciteit van energiedelen is het een partner te voorzien die hierin de partijen de juiste informatie kan geven aan partijen om mee in te stappen. 

Tips voor andere gemeenten

Op zoek gaan naar partijen die willen inzetten op een gedeeld eigenaarschap en hun schouders willen zetten onder dit nieuw verhaal. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op