Lijnbuddy-project

Een lijnbuddy is een vrijwilliger die samen met iemand die moeilijkheden ondervindt om het openbaar vervoer te gebruiken een traject met de bus tracht onder de knie te krijgen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Markt 19
2430 Laakdal
België
Wat is er gebeurd?
Een lijnbuddy is een vrijwilliger die samen met iemand die moeilijkheden ondervindt om het openbaar vervoer te gebruiken een traject met de bus tracht onder de knie te krijgen. Een lijnbuddy gaat 1 of 2 keer met een gebruiker op pad. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek wordt een korte toelichting gegeven en worden afspraken gemaakt. Een gebruiker ontvangt ook een deelnemersboekje waarin voldoende uitleg staat en dat kan gebruikt worden tijdens de specifieke busrit. De buddy krijgt bus ticket terugbetaald, deelnemer betaalt het ticket zelf
Waarom?
Het nemen van het openbaar vervoer is voor heel wat mensen ongekend terrein. De dienstverlening en de verkoop van tickets gebeurt hoofdzakelijk online en is complex, wat voor sommigen een struikelblok kan zijn. Uit bevragingen bij de Laakdalse senioren blijkt dat een deel van hen moeilijkheden ondervindt bij het nemen van het openbaar vervoer. Om in te spelen op deze problematiek is het Lijnbuddy-project opgestart.
Het beoogde resultaat
Het doel werd niet bereikt. We ontvingen, desondanks de brede communicatie, slechts 2 inschrijvingen voor het project.
De oorzaken konden we tot op heden niet ontdekken. We vermoeden echter dat dit over het algemeen te maken heeft met externe factoren:
- Mensen staan wat sceptischer t.o.v. dienstregeling De Lijn (bv. naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling)?
- Mensen voelen zich zelf niet zeker genoeg om er gebruik van te maken?
- Mensen ondervinden al problemen om van bij hun thuis tot aan de bushalte te geraken à maken daarom sneller gebruik van de MMC?
- Voor sommige deelnemers kan het moeilijk zijn de aangeleerde busritten te verbreden naar andere ritten?
Wat waren de uitdagingen?
Het breed bekendmaken en bereiken van mensen.
Wat we al deden: Artikel in infoblad en seniorenkrant, Facebook, Infostand seniorenfeest, Website Laakdal, Infoborden, Persbericht, Flyers bedelen
De persoon (90 jaar) die zich inschreef, gaf aan:
- Nood te hebben aan dienstverlening op papier. Er wordt enkel een klein boekje, in een klein lettertype, door De Lijn ter beschikking gesteld. Voor de rest moet men alles hoofdzakelijk digitaal raadplegen.
- Dat de aangeleerde busritten moeilijk te verbreden zijn naar de andere ritten als je digitaal niet echt vaardig bent.
De succesfactoren
nvt
Tips voor andere gemeenten
Het is de bedoeling dat mensen vooraf hun eigen vervoersbewijs aankopen.
- Bekijk/vraag na of er effectief nood is aan een dergelijk project.
- Probeer je doelgroep te verbreden. We legden, al dan niet onbewust, onze focus op de Laakdalse senioren. Het project kan ook een breder publiek aanspreken.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.