Lichtgewicht zonnepanelen op sportcentrum Vosselaar

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
foto van het plat dak met lichtgewicht zonnepanelen

Vosselaar heeft samen met burgercoöperatie Campina Energie 276 lichtgewicht PV-panelen geplaatst op het dak van sporthal Diepvenneke. De lichte dakstructuur kan weinig extra gewicht dragen. De lichtgewicht zonnepanelen zijn rechtstreeks op het dak verlijmd.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Vosselaar
Adres

Diepvenneke 43
2350 Vosselaar
België

Financiering
Via burgercoöperatie

Wat is er gebeurd?

De 276 panelen voorzien de sporthal, gemeentelijke werkplaats en brandweer van jaarlijks 87.500 kWh elektriciteit die grotendeels ter plaatse wordt gebruikt. Campina Energie draagt de volledige investering en zorgt voor het onderhoud. De oplossing voor het gewicht waren DAS-energy lichtgewicht panelen die rechtstreeks op het dak worden verlijmd. Het extra gewicht bedraagt zo slechts 3,5 kg per m²

Waarom?

Door de lichte dakstructuur kan sporthal Diepvenneke weinig extra gewicht dragen. Klassieke zonnepanelen zijn daarom te zwaar. Omdat het gemeentebestuur wil blijven inzetten op hernieuwbare energie werd (in navolging van de samenwerking met eerdere, klassieke installaties op diverse gebouwen) beroep gedaan op de creativiteit van Campina Energie.

Het beoogde resultaat

Ja. De lichtgewicht panelen bieden een oplossing voor daken die weinig extra gewicht kunnen dragen. Deze leveren jaarlijks 87.500 kWh die grotendeels ter plaatse wordt gebruikt bij de sporthal, gemeentelijke werkplaats en brandweer, een besparing van 22 ton CO2. Deze panelen zijn duurder, maar door de besparing op de energiefactuur wel rendabel. 

Wat waren de uitdagingen?

Een lichte dakstructuur kan geen klassieke zonnepanelen dragen, een innovatieve oplossing was nodig.

De succesfactoren

Door de samenwerking met burgercoöperatie Campina Energie werd een innovatieve oplossing gevonden. Campina Energie draagt de volledige investering en zorgt voor het onderhoud. Campina Energie bracht meer dan 1000 mensen samen om mee te investeren.

Tips voor andere gemeenten

Geen maatregelen nemen is op termijn altijd duurder dan wel maatregelen nemen, zeker met stijgende prijzen. Past PV plaatsen niet in het budget, dan is samenwerken met een burgercoöperatie dé oplossing. Geen eigen investering, vanaf dag 1 financieel voordeel en na afloop contract toch eigenaar van de installatie. Daarnaast worden burgers op een fijne manier betrokken in het lokaal energiebeleid.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op