Leuven verkleint de digitale kloof

Status
Lopend
Startdatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
oudere man achter een computer

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Leuven
Adres

Prof. Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies
Met Europese subsidies

Wat is er gebeurd?

Het netwerk Iedereen Digitaal @ Leuven heeft, met de steun van de stad Leuven en met behulp van Vlaamse subsidies voor Digibanken, het voorbije jaar verschillende diensten verder uitgewerkt. 

Op twintig locaties in Leuven zijn er Digipunten waar Leuvenaars een computer met internet gratis kunnen gebruiken. In verschillende Digipunten zijn er vrijwillige digihelpers die een soort spreekuur houden. Je kunt er terecht met vragen zoals “Hoe moet ik een bestand opslaan?” of “Hoe vraag ik online een attest aan?”.

Sommige mensen zijn beter af met meer intensieve begeleiding op maat. Hiervoor zijn er vrijwilllige digibuddy’s die individueel kunnen begeleiden en coachen. 

Ten slotte is er het verzamel- en herstelpunt, waar de stad gebruikte laptops, tablets en smartphones klaar maakt voor een tweede leven.

Waarom?

Met dit project wil de stad Leuven al haar inwoners beter betrekken bij en vooruit helpen in de digitale wereld

Het beoogde resultaat

De Leuvense digibank vertrekt van doorgedreven samenwerking tussen de stad en veel uiteenlopende organisaties en diensten.

Om het brede lokale netwerk van partners op de hoogte te houden van al wat er gebeurt, is er vier à zes keer per jaar ‘Iedereen Luncht’. ‘Dit is een online middagsessie waar we vanuit het kernteam de stuurgroep en de werkgroepen een stand van zaken en vooruit blik presenteren.

Er zijn vier werkgroepen om deze samenwerking te clusteren: buurtpartners, digipunten, vorming en begeleiding/ vrijwilligerswerking. Ze verzorgen de interne afstemming tussen de verschillende partners. De werkgroepen worden vertegenwoordigd in de stuurgroep die de digibank inhoudelijk aanstuurt, en een visie en langetermijndenken ontwikkelt. Het kernteam, dat momenteel uit een projectcoördinator en een helpdeskmedewerker bestaat, neemt de verdere ontwikkeling en dagelijkse werking van de digibank op.

De stad Leuven is ook partnerstad binnen de City Deal e-Inclusion by Design, waar ze inzetten op gebruiksvriendelijke digitale dienstverlening vanuit mensgerichte ontwerpen. Hiervoor organiseert elke stad twee experimenten binnen een digitaliseringsproject. Aan het einde van de City Deal wordt de kennis en ervaring ontsloten in een toolbox voor lokale besturen

Wat waren de uitdagingen?

Vechten tegen digitale uitsluiting doe je niet alleen. Dat moeten we allemaal samen doen, over organisatiegrenzen heen moeten we sterk samenwerken aan één gezamenlijk doel: iedereen mee aan boord krijgen en houden in de digitale samenleving.

Sterke samenwerking is enorm belangrijk. Partners versterken elkaar: de ene weet heel goed wat er nodig is, de andere weet het vertrouwen te winnen van de mensen die we digitaal achter dreigen te laten, nog anderen kunnen al hun technische expertise inzetten. Zo kom je tot een project op maat gemaakt van wat de Leuvenaars nodig hebben.

De succesfactoren

De digibank is up and running met als drijfveer: Elke Leuvenaar die dat wil, moet kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Het doel is om ze tegen eind 2024 uit te bouwen tot structureel ingebedde dienstverlening.

Op twintig locaties in Leuven zijn er Digipunten. In verschillende Digipunten zijn er vrijwillige digihelpers die een soort spreekuur houden. 

Er zijn vrijwilllige digibuddy’s die individueel kunnen begeleiden en coachen.

Bij verschillende Leuvense organisaties kan je nu terecht voor basisopleidingen.

Ten slotte is er het verzamel- en herstelpunt, waar de stad gebruikte laptops, tablets en smartphones klaar maakt voor een tweede leven.

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op