Leeuwbrug beweegt! - Geveltuinen

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
Foto van een geveltuin

De aanleg van geveltuinen maakt deel uit van het wijkverbeteringscontract "Leeuwbrug beweegt!" Twee van de drie doelstellingen van dit project is het opwaarderen van de publieke ruimte en het versterken van de sociale cohesie. De aanleg van geveltuinen bij woningen sluit daarop aan.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Denderleeuw
Adres

Leeuwbrug Denderleeuw
9470 Denderleeuw
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

ROTS vzw heeft een intensieve en persoonlijke campagne opgezet: bewoners ontvingen een brief en werden ook persoonlijk bezocht voor uitleg. In samenwerking met de Geveltuinbrigade zijn er voorbeeldgeveltuinen aangelegd bij de Sint Annakerk. Daarnaast heeft er een inspiratieavond plaatsgevonden in samenwerking met VELT. In oktober 2024 gaat ROTS vzw negen geveltuinen aanleggen. Bewoners worden volledig ontzorgd: ROTS vzw neemt de metingen van de gevels voor zijn rekening, biedt advies over plantkeuzes en onderhoud. De groendienst van Denderleeuw graaft de plantgaten, terwijl ROTS vzw de klimhulpen installeert en de planten plaatst. We plannen een tweede actie voor 2025.

Waarom?

Een geveltuintje biedt vele voordelen. Het verfraait de buurt, versterkt de verbinding met de wijk en bevordert de biodiversiteit. Daarnaast verbetert het de regenwaterafvoer en zorgt het voor verkoeling in de wijk. Het groen in onze straten heeft ook een rustgevend effect.

Het beoogde resultaat

Het concept van geveltuinen en de voordelen ervan zijn in Denderleeuw nog niet algemeen bekend, waardoor de acceptatie nog beperkt is. Om dit te compenseren hebben we intensieve promotie gevoerd. Het feit dat we met 10 geveltuinen zijn begonnen, is een beter resultaat dan verwacht. We hopen hiermee een zaadje te planten bij andere bewoners en in de komende jaren meer geveltuinen te realiseren.

Wat waren de uitdagingen?

Verhuurders zijn vaak terughoudend ten aanzien van geveltuinen, hoewel huurders er wel interesse in hebben. Oudere bewoners geven aan dat ze de geveltuin niet kunnen onderhouden, en sommige bewoners maken zich zorgen over insecten.

De succesfactoren

Persoonlijk langs de deuren gaan heeft aanzienlijk bijgedragen aan het aantal aanmeldingen. Ook het aspect van ontzorging speelt een belangrijke rol: ROTS vzw regelt zowel de aanvraag als de aanleg van de geveltuinen.

Tips voor andere gemeenten

Ook geveltuinen met lage planten, zonder klimplanten, hebben een positief effect. Bied verschillende plantcombinaties aan om de keuze te vergemakkelijken en voeg een onderhoudsfiche toe voor de geselecteerde planten, zodat ook bewoners met minder groene vingers de stap naar vergroening durven zetten.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op