Langer thuis wonen met Vital

Personenalarmsystemen werken alleen als de gebruiker zelf het alarm activeert door op een knop te drukken. In 40% van de gevallen lukt dat niet. Om dit probleem op te lossen, hebben Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me een passief alarmsysteem ontwikkeld op basis van sensoren. Dit systeem detecteert afwijkende situaties automatisch en slaat alarm wanneer de gebruiker dat zelf niet kan.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Ballaartstraat 35
2018 Antwerpen
België
Wat is er gebeurd?
Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me ontwikkelden Vital, een passief alarmsysteem op basis van sensoren.
De passieve alarmen kunnen individueel worden ingesteld. Het systeem is volledig draadloos en binnen tien minuten gebruiksklaar, zonder dat er installatiewerken nodig zijn. De zorgcentrale of een familielid kan vanop afstand de situatie opvolgen en indien nodig ingrijpen. Daarnaast is er een draagbare draadloze audiosensor die eenvoudig mee te nemen is naar bijvoorbeeld de badkamer of op het nachtkastje kan staan. Zo is er altijd spraak- en terugspraak mogelijk met de zorgcentrale.
Bovendien verzamelen de sensoren waardevolle gegevens die proactief kunnen worden ingezet. Ze detecteren bijvoorbeeld veranderingen in het dagelijkse patroon, zoals minder buitenkomen, minder beweging in de keuken, langere periodes van stilzitten of een gewijzigd slaappatroon. Dit helpt om sneller in te grijpen en de zorg beter af te stemmen op de behoeften van de gebruiker.
Waarom?
Vital werd ontwikkeld om de beperkingen van traditionele personenalarmsystemen aan te pakken. Een veelvoorkomend probleem was dat bewoners die per ongeluk de alarmknop indrukten – bijvoorbeeld op het toilet – het geluid van de zorgcentrale in de woonkamer niet altijd hoorden. Dit leidde tot onnodige alarmmeldingen. De draadloze audiosensor biedt hiervoor een efficiënte oplossing.
Daarnaast tonen cijfers aan dat in 40% van de gevallen een bewoner het alarm niet kan activeren, bijvoorbeeld door een val, doordat de knop buiten handbereik is of omdat de arm met de alarmknop erop bezeerd is.
Om dit probleem te verhelpen, ontwikkelden Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me draadloze passieve sensoren. Die detecteren automatisch noodsituaties en slaan alarm wanneer de gebruiker dat zelf niet kan. Zo kunnen bewoners met een gerust hart langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Het beoogde resultaat
Het systeem wordt momenteel gebruikt in 18 woonzorgcentra, ongeveer 5.500 serviceflats en minstens 500 thuissituaties. Hierdoor kunnen duizenden mensen rekenen op extra veiligheid en gemoedsrust, zowel in collectieve woonvormen als thuis.
Wat waren de uitdagingen?
Zorgbedrijf Antwerpen heeft dit project gerealiseerd in samenwerking met een start-up die de technologische ontwikkeling voor zijn rekening nam. Daarnaast waren ook zorgmedewerkers en bewoners nauw betrokken. Het is cruciaal om de zorgsector bij dit soort innovaties te betrekken, zodat de systemen niet alleen technologisch geavanceerd zijn, maar ook gebruiksvriendelijk en afgestemd op de noden van de gebruikers.
De succesfactoren
De implementatie van Vital heeft de zorg op verschillende niveaus verbeterd. In woonzorgcentra hoeven medewerkers ’s nachts niet langer om de drie uur bewoners te controleren. De sensoren volgen hun toestand op en kunnen per persoon worden ingesteld, waardoor niemand onnodig wakker wordt gemaakt. Dit verhoogt het comfort van de bewoners en maakt het nachtelijke toezicht efficiënter.
Een andere troef is de eenvoudige installatie: het systeem is volledig draadloos en kan overal snel worden geplaatst. Daarnaast leveren de sensoren waardevolle informatie op over het leefpatroon van bewoners. Ze helpen om veranderingen tijdig op te merken en bieden nuttige inzichten voor onder andere de huisarts.
Ook voor zorgmedewerkers biedt Vital voordelen. Ze worden enkel verwittigd wanneer een controle nodig is, wat hun werk gerichter en minder belastend maakt. Bovendien registreren de sensoren ook omgevingsfactoren zoals temperatuur. Dit helpt Zorgbedrijf Antwerpen bijvoorbeeld bij het opvolgen van het hitteplan en het bewaken van de temperatuur in medicatiekoelingen, een taak die vroeger handmatig moest gebeuren.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.