Kritische burgers van de toekomst

Dit project richt zich op het versterken van jongeren tegen polarisatie en wij/zij-denken. In plaats van een nieuw tegengeluid te creëren, maakt het bestaande tegengeluiden toegankelijk. Het biedt jongeren de tools om zichzelf te ontwikkelen en anderen te ondersteunen binnen maatschappelijke thema's.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt
1800 Vilvoorde
België
Wat is er gebeurd?
Het project startte met een selecte groep van jongeren die binnen hun sociaal netwerk een sleutelrol spelen. Deze jongeren waren het best geplaatst om tegengeluiden te verspreiden binnen hun eigen "peer" groep. Het project bestond uit twee luiken: publieke activiteiten en gesloten sessies met de focusgroep. Samen met de jongeren gingen de projectleiders op zoek naar kernthema’s die lokaal relevant waren. Op basis daarvan werden sprekers, workshops en methodieken geselecteerd, en de evenementen werden via sociale media gepromoot. Na de evenementen kregen jongeren die dat nodig hadden individuele opvolgingsgesprekken. De projectleiders boden daarbij een luisterend oor en ondersteuning, ook buiten de sessies om.
Waarom?
Dit project is uitgevoerd om jongeren te versterken in hun rol binnen hun sociale netwerken, zodat ze effectief kunnen optreden tegen polarisatie en extreme ideeën binnen hun "peer" groep. Door hen de juiste tools en ondersteuning te bieden, werd het doel om hen te helpen relevante maatschappelijke thema's te begrijpen, deze te bespreken, en positief bij te dragen aan hun omgeving. Het project richtte zich op jongeren met invloed binnen hun netwerk, omdat zij in staat zijn om tegengeluiden effectief te verspreiden en anderen te bereiken die gevoelig zijn voor polariserende ideeën.
Het beoogde resultaat
Tijdens de sessies merkten we dat jongeren al te vaak ‘weten’ dat het belangrijk is om kritisch te denken, maar dat ze dit niet altijd kunnen toepassen wanneer ze bijvoorbeeld in groep of online met extreme uitspraken geconfronteerd worden.
De verschillende sessies en oefeningen die we met de jongeren deden hielpen hen om hun kritische mindset te gebruiken i.p.v. direct zwart-wit te denken.
Het eerste leerpunt nl. verschil leren ervaren tussen dogmatisch denken vs. Kritisch denken, heeft al veel losgemaakt bij de jongeren, er kwamen veel onverwachte extra vragen naar boven. Dit was tijdsintensief. Hierdoor zijn we pas kunnen starten in het najaar 2019 met het tweede leerpunt nl. inzicht krijgen in het liberale samenlevingsmodel.
Over het algemeen heeft het project een zéér positief effect gehad op onze jongeren:
- Effect op individueel niveau was groot tot héél groot:
voor sommige jongeren waren bepaalde sessies zéér confronterend en heeft hun denkwereld door elkaar geschud. Verschillende jongeren kwamen na de sessie dan ook met heel veel vragen naar ons. Dit was voor ons een duidelijk bewijs dat we in onze opzet geslaagd waren nl. aanzet tot kritisch denken.
- Effect op maatschappelijk niveau werd concreet gemaakt door de jongeren zelf:
verschillende jongeren gingen spontaan zelf aan de slag met hun ervaringen en hun nieuwe verworven inzichten bij hun eigen achterban en omgeving (vrienden, wijk, verenigingen, organisaties, sportclubs,…)
De deelnemende jongeren hebben een attitude van kritisch denken ontwikkeld die ze ook in elders in andere omstandigheden en levensdomeinen kunnen toepassen.
Vanuit de jongeren horen we dat er véél vraag is naar zulke sessies. We hopen dat we dit in de toekomst zullen blijven kunnen realiseren.
Wat waren de uitdagingen?
Het project kende enkele uitdagingen:
- Het bereiken van de doelgroep is niet evident;
- Vergaren van middelen om lezingen en workshops te houden.
De succesfactoren
De succesfactoren:
- Geloofwaardige boodschappers uit het werkveld;
- Individuele opvolgingsgesprekken.
Tips voor andere gemeenten
- Jongeren meekrijgen in het project die al gekend zijn in een bepaalde jeugdvereniging, vzw of sportclub. Zo kunnen zij op hun beurt andere jongeren warm maken voor het project.
- Diverse groep selecteren (om zo tot interessante groepsgesprekken te kunnen komen)
- Jongeren mee laten beslissen over de thema’s die bespreekbaar zullen worden tijdens de sessies.
- Afwisseling brengen in de sessies bijvoorbeeld: 1ste sessie kennismaking met hapjes, 2de sessie lezing door spreker, 3de sessie filmvoorstelling,.. zo heb je variatie en wordt het niet meteen te saai door enkel lezingen voor te stellen.
Algemeen contact
- NadiaBelkusProjectmedewerker voor het sensibiliseren van radicalisering en polarisatie
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.