Koele klimaatpleinen

Tijdens de zomer van 2024 transformeerde stad Halle samen met Klimaatpunt, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de provincie Vlaams-Brabant twee pleinen in Halle tijdelijk tot koele klimaatpleinen. Het doel? De buurtbewoners laten proeven van pleinen met minder beton en asfalt, meer gras, struiken en bomen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Molenborre
1500 Halle
België
Wat is er gebeurd?
Van 3 juni tot eind juli richtte de stad een deel van de Molenborre opnieuw in. De grijze parkeerplaatsen moesten er wijken voor een heerlijke plek waar mensen konden genieten. Naast groen, stonden er extra zitbanken en was er ruimte voor ontspanning. Er vonden ook heel wat activiteiten plaats tijdens de proefperiode. Van 16 augustus tot midden september verlegde de stad haar focus naar wijk Vogelweelde. De kruising van de Goudvinken-, Kwikstaart-, en Merellaan veranderde dan tijdelijk in een groen hart. Ook in Vogelweelde gingen gratis activiteiten door. Tijdens de Sint-Rochusfeesten op 16 en 17 augustus was er een buurtcafé.
Waarom?
Het project wil de inwoners zo laten proeven van pleinen met minder beton en asfalt en meer gras, struiken en bomen. Op die manier pakt Halle het vergroenen en ontharden stap voor stap aan en zorgt het voor inspraak van de burgers.
Het beoogde resultaat
Beide proefopstellingen zijn ondertussen afgelopen en omwonenden bezorgden de stad waardevolle feedback. O.b.v. die feedback zullen de ontwerpen aangepast worden. Hierbij willen de stadsdiensten en partners o.a. een deel van de voorgestelde zones ontharden en vergroenen, rekening houdende met situaties die onbedoeld voor hinder zorgden (uitvoering moet nog goedgekeurd worden door het bestuur).
Wat waren de uitdagingen?
- Balans vinden voor het ontharden/vergroenen waar omwonenden en politiekers zich in kunnen vinden
- voldoende inspraak verzamelen bij omwonenden die het initiatief appreciëren (tegenstanders lijken sneller geneigd hun meningen te delen)
- Opgelet met in- uitritten van omwonenden, draaicirkels op een ontwerp, zijn niet altijd voldoende in de realiteit (gelukkig was er eerst een proefopstelling).
De succesfactoren
- Iedereen voldoende informeren over de plannen, volgende stappen, timings,…
- Echt groen voorzien i.p.v. verf of groene matten (was hier niet haalbaar, maar zorgde voor veel onbegrip en commentaar)
- Verschillende face 2 face momenten voorzien voor extra uitleg en feedback
Tips voor andere gemeenten
- Communiceer duidelijk op voorhand naar de omwonden
- Voorzie inspraak bij het oorspronkelijke plan én na de proefopstelling
- Inspraak zowel op papier, mondeling als digitaal mogelijk maken.
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.