Klimaatdashboard Antwerpen

Status
Lopend
Startdatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
Antwerpen

Foto © stad Antwerpen/Sigrid Spinnox.

Antwerpen wil tegen 2050 een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad zijn. De voortgang van het klimaatplan wordt via een klimaatdashboard met verschillende indicatoren weergegeven en gedeeld met de Antwerpse bewoners, ondernemers en andere stakeholders.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Antwerpen
Adres

Grote Markt 1
2000 Antwerpen
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Met de toepassing van Stad in Cijfers biedt stad Antwerpen omgevingsinformatie aan voor verschillende thema’s. Via het Klimaat Dashboard krijgen inwoners en andere stakeholders inzicht in de vooruitgang van het stedelijk klimaatbeleid. Het dashboard is opgebouwd uit 4 onderdelen: klimaatmitigatie, klimaatadaptatie, de stad als goede voorbeeld en analysemodel DPSIR. Dat laatste maakt ingewikkelde verbanden tussen indicatoren inzichtelijk en helpt ze te interpreteren. Het dashboard werd opgebouwd via de software van Swing (stories en ballroom).

Waarom?

Via Stad in Cijfers deelt stad Antwerpen op transparante wijze de vooruitgang van het stedelijk beleid voor verschillende thema’s. Daarmee wil het een zo breed mogelijk publiek bereiken.

Het beoogde resultaat

Het Klimaatdashboard werd in het najaar van ’24 gelanceerd en sindsdien actief gecommuniceerd. Het gebruik zal de komende tijd duidelijker worden. 

Wat waren de uitdagingen?

Er werd een longlist gemaakt van (in totaal zo’n 600 indicatoren) die nadien teruggebracht moest worden naar een beperkte lijst van (communicatief interessante) indicatoren. Het dashboard is een levendige tool, uitbreiding naar andere indicatoren is nog mogelijk. Bijvoorbeeld zaken die de stad verder in kaart zou kunnen brengen (zoals circulariteit) of databronnen bij andere spelers waar de stad momenteel (nog) geen toegang tot heeft.

De succesfactoren

Het Klimaatdashboard biedt een gebruiksvriendelijke interface en zorgt voor een duidelijke visualisatie van de gegevens. Het dashboard geeft daarbij ook korte verklaringen en kadering.   

Tips voor andere gemeenten

Denk erover na om een kort en helder narratief toe te voegen aan je data om de toegankelijkheid naar een groot publiek te voorzien (tracht teveel vakjargon te vermijden indien mogelijk). Maak ook maximaal gebruik van bestaande data. Er wordt al heel veel gemonitord door of voor je stad/gemeente dat gebruikt kan worden bij de monitoring van je lokaal klimaatbeleid. Neem zeker ook een kijkje op Provincies.incijfers.be en de dataplatformen van Vlaamse overheidsinstellingen en nutsbedrijven.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op