Klimaatalliantie BruggeNaarMorgen

Status
Lopend
Startdatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
foto van klinkende mensen bij spandoek van 'BruggeNaarMorgen'

Het klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen bevat 7 thematische Bruggen Naar Morgen die als kapstok gebruikt worden voor concrete acties. De 7de Brug groepeert alle acties rond lokale organisatie. Dit houdt o.a. in het creëren van een lokaal draagvlak en het verweven en verbinden van lokale stakeholders ifv. uitvoering van het klimaatplan 2030. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Brugge
Adres

Burg 12
8000 Brugge
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Er werd bij de opmaak van het klimaatplan een participatietraject uitgewerkt met lokale stakeholders voor het bepalen van de inhoud van het klimaatplan. Dit heeft geleid tot een eerste reeks van stakeholders, die we betrokken hebben. Na de goedkeuring van het klimaatplan 2030 werd een structuur uitgewerkt om stakeholders op een georganiseerde manier te verbinden met het klimaatplan 2030. 

Waarom?

Er is gekozen voor een lichte structuur met een (1) beleidsgroep (verantwoordelijke schepenen, relevante intercommunales IVBO, WVI, en PoAB (haven), Fluvius, en een vertegenwoordiger van de klankbordgroep) (2) een klankbordgroep (lokale experten mbt. klimaatthema’s middenveld, armoede, ondernemerswereld), (3) een aantal thematische klimaatwerkbanken en een Open Netwerk.

Het beoogde resultaat

Netwerk is groeiende en voortdurende zorg om stakeholders te informeren, mobiliseren, te betrekken ifv. verdere uitvoering van klimaatacties. In 2023 willen we andere lokale ‘stadsmakers’ actiever betrekken bij de uitbouw van dit lokale netwerk.

Wat waren de uitdagingen?

Een tijds- en arbeidsintensief proces om een constructieve en wervende structuur op te bouwen met stakeholders. Is een blijvend zoeken naar een gepast format, waarbij andere steden als inspiratie werden gebruikt, maar niet gekopieerd kunnen worden: vraagt dus maatwerk. Vraagt veel tijd om communicatie goed en gericht te organiseren en is een job apart. 

De succesfactoren

Goesting, momentum, politieke ambitie/draagvlak, interne multidisciplinaire organisatie, tijd (om partners aan te spreken/betrekken), budget (om ‘verzorgde’ ontmoetingsmomenten te organiseren, partners te betrekken, experten te vergoeden)

Tips voor andere gemeenten

Bouw aan je eigen verhaal en durf groeitraject te benoemen als een samen zoeken, neem partners mee, maar vergeet niet beslissingen te nemen die leiden tot concrete ontmoeting, durf een agenda maken met blik op volgende jaren.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op