Kapellen Zon - daken voor lokale hernieuwbare energie

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Zonnepanelen op het dak van het cultuurcentrum.

De gemeente Kapellen biedt verschillende daken van openbare gebouwen aan voor de opwekking van lokale hernieuwbare energie. In 2023 plaatste Ecopower, via de raamovereenkomst van het Vlaams Energiebedrijf (VEB), 400 zonnepanelen op zes daken. Dit project draagt bij aan de verduurzaming van de energievoorziening in de gemeente en helpt om lokale hernieuwbare energieproductie te stimuleren.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Kapellen
Adres

Bruggeske 1
2950 Kapellen
België

Financiering
Via burgercoöperatie

Wat is er gebeurd?

In 2023 installeerde het project 400 zonnepanelen op zes openbare gebouwen, waaronder theaterzaal Lux, de bibliotheek en het dienstencentrum in Putte, sporthallen ’t Kooike en Hoogboom, de BKO Hoogboom en de muziekacademie en BKO Zilverenhoek. De verwachte jaarlijkse energieproductie bedraagt 160.000 kWh, goed voor 80 Ecopower-huishoudens of 45 gemiddelde huishoudens.

Het project, met een investering van 150.000 euro, is volledig eigendom van de coöperanten van Ecopower. De investering bestaat uit 600 Ecopower-aandelen. In  2021 besloot Kapellen in te stappen op de raamovereenkomst van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) om zonnepanelen te plaatsen. 

In het najaar van 2024 ronden ze het project volledig af. De stroomafnameovereenkomst loopt voor een periode van 20 jaar. 

Waarom?

Dankzij de lokale productie van hernieuwbare energie met burgerparticipatie vergroent Kapellen haar stroomverbruik. De gemeente gebruikt het grootste deel van de opgewekte stroom zelf tegen een voordelig tarief. Het overschot wordt op het net gezet en geleverd aan coöperanten van Ecopower die ook klant zijn. In totaal zorgen de zonnepanelen voor een jaarlijkse CO2-besparing van ongeveer 56 ton.

Het beoogde resultaat

Ecopower heeft de 400 zonnepanelen geïnstalleerd en in gebruik genomen. Door de beperkte draagkracht van de sporthallen konden de daken niet volledig benut worden, waardoor de panelen op de bijgebouwen zijn geplaatst. De verwachte energieopbrengst blijft desondanks behouden.

Wat waren de uitdagingen?

Voordat zonnepanelen geplaatst kunnen worden, moet het dak grondig worden gecontroleerd. De draagkracht en de staat van het dak moeten eerst onderzocht worden. Door de wachttijd voor keuringen en de vervanging van meters en aansluitingen duurt de uitvoering van dit project langer dan oorspronkelijk gepland.

De succesfactoren

Als het dak niet voldoende draagkrachtig is, kunnen zonnepanelen soms op de bijgebouwen, zoals kleedkamers, worden geplaatst. De installatie van de zonnepanelen werd ook benut om te controleren of er voldoende dakisolatie aanwezig was en om de staat van de roofing te beoordelen. Bij één gebouw zijn nieuwe isolatie en roofing aangebracht om de zonnepanelen toekomstbestendig te installeren.

Tips voor andere gemeenten

Zorg ervoor dat het dak toekomstbestendig is voordat je zonnepanelen installeert. Het is lastig om achteraf nog een nieuwe dakbedekking aan te brengen wanneer de panelen al geplaatst zijn. Door dit vooraf te controleren, voorkom je extra kosten en complicaties in de toekomst.

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op