Jong Lokaal Kabaal

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
Jongeren met SDG-blokken

In samenwerking met Globelink organiseerden Hamont-Achel, Zoersel en Beersel het project Jong Lokaal Kabaal waarbij jongeren de kans kregen om een inspirerende klimaatactie te bedenken en uit te voeren.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Globelink
Adres

Handelslei 167
2980 Zoersel
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

De jongeren ontdekten het thema klimaat via klimaattafels en een SDG escaperoom en gingen aan de slag gingen rond de vraag ‘Hoe kunnen we onze stad/gemeente van de toekomst op vlak van klimaat vormgeven?’  In Zoersel werd een actie op poten gezet om ‘donderdag=veggiedag’ te promoten in de scholen. Daarbij maakten de kinderen van het 6e leerjaar veggie spreads voor de andere leerlingen. Beersel heeft als actie een klimaatweek georganiseerd. Voor jongeren van de 3e graad lanceerden ze elke dag een duurzaamheids-uitdaging, zoals ‘maandag plasticvrij’, of ‘woensdag autovrij’. Hamont-Achel heeft als actie de plantenruilkast Pottenkijkers opgericht. Dit is een ruilkast met stekjes, grote & kleine kamerplanten voor alle inwoners van Hamont-Achel.

Waarom?

Dit project kadert binnen de projectoproep Klimaattafels waarbij aan steden en gemeenten werd gevraagd om lokale partners rond tafel te brengen en concrete projecten in te dienen met een reële impact op de CO2-uitstoot op hun grondgebied. Het projectvoorstel voor Jong Lokaal Kabaal was één van de negen winnende aanvragen en liet jongeren op een laagdrempelige manier laten meedenken rond klimaatthema’s. De jongeren deelden de zelfbedachte acties en ervaringen actief en jeugdconsulenten en duurzaamheidsambtenaren versterkten de lokale verankering zodat de stem van de jongeren weerklinkt in het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid.

Het beoogde resultaat

Op verschillende niveaus & manieren was CO2-reductie bedoeld als output. Jongeren leerden ‘jong lokaal kabaal’ te maken en stil te staan bij (duurzame) keuzes rond duurzame thema’s, wat voor draagvlak en eigenaarschap zorgde. We betrokken lokale besturen, partners en experten om in dialoog te gaan & zorgden voor uitwisseling en inspiratie via een poster met acties, het stappenplan en aanmoediging.

Wat waren de uitdagingen?

  • Corona nasleep: moeilijk om jongeren te bereiken en te blijven bereiken
  • In elke stad en gemeente andere tijd- en personeel inzet, wat soms voor alle actoren voor onduidelijkheid zorgde 
  • Het project liep (uiteindelijk) over een langere duurtijd, waardoor het veel flexibiliteit van iedereen vroeg 

De succesfactoren

  • Leren van elkaar, door andere uitwisseling
  • Praktisch en inspirerende poster als concreet product
  • Inspirerende acties, die voortkwamen uit lokale noden en dromen

Tips voor andere gemeenten

Participatief werken kent geen uitgelijnd pad, wat het niet altijd gemakkelijk maakt. Het is echter echt de moeite waard om de poging te wagen. De strafheid van de jongeren kan enorm verbazen! 

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op