Integratie van autodelen bij sociale huisvestingsprojecten

Bij een nieuw sociaal huisvestingsproject in Vorselaar staan sinds 2022 twee elektrische deelwagens. De gemeente vindt het noodzakelijk dat iedereen de keuze heeft om deel te nemen aan deelmobiliteit en dus een duurzame keuze te maken.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Markt 14
2290 Vorselaar
België
Wat is er gebeurd?
Gemeente Vorselaar zorgde voor twee elektrische deelwagens bij een nieuw sociaal huisvestingsproject. Een kantelmoment zoals een verhuis is het ideale moment hiervoor. Mogelijke drempels werden weggewerkt. Zo gaf de gemeente o.a. smartphones in bruikleen (voor reservaties) mits bewoners instapten in een begeleidingstraject dat hen digitaal vaardig maakte en was er ondersteuning van buddies.
Waarom?
Dit project past in het kader van de voorbeeldrol die de gemeente inzake duurzaamheid wil opnemen. Er wordt geprobeerd om voor alle inwoners duurzame oplossingen te creëren. Autodelen is daarin een belangrijk extra element in een breder en duurzaam verhaal van sterk openbaar vervoer en fietswegen. Vorselaar probeert ook dicht bij deze groep van inwoners te staan en te helpen in hun noden.
Het beoogde resultaat
In vergelijking met de buurgemeenten doet Vorselaar het goed, maar het blijft beperkt tot een tiental gebruikers. Vorselaar blijft geloven in het potentieel. Eén van de wagens wordt verplaatst naar een andere plek en er werd een fietsstalling bijgeplaatst om het toegankelijker te maken. Als het gebruik verhoogt worden mogelijks meer deelwagens ingezet, zoals een gezinswagen.
Wat waren de uitdagingen?
Mensen gaan pas duurzame keuzes maken wanneer ze een aantrekkelijk en voordelig alternatief voorgeschoteld krijgen. Een goed actie- en communicatieplan met laagdrempelige en duidelijke informatie is noodzakelijk. Een pilootproject is een permanent proces van proberen, evalueren en bijsturen. Dit in combinatie met de tijd dat een project nodig heeft om te groeien en resultaten te boeken.
De succesfactoren
Een pilootproject is perfect om al doende expertise op te bouwen, draagvlak te creëren en stapsgewijs te verfijnen. Er waren goede externe samenwerkingen, interne gedragenheid en politieke steun met de uitwerking van een duidelijke visie en de beslissing om een regierol op te nemen binnen autodelen waardoor we dit kunnen bestendigen naar de toekomst (eventueel verder uitrollen/diversifiëren).
Tips voor andere gemeenten
Er moet een duidelijke regierol voor de gemeente zijn. Een duidelijke visie op duurzame mobiliteit in de gemeente is belangrijk. Zo zal een deelauto systeem niet renderen als andere vormen van mobiliteit niet goed zitten en worden gepromoot.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.