innovatief project voor slimme verledding in Lembeek

Binnen het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) werd in Lembeek (deelgemeente van Halle) een project gerealiseerd rond een interactieve slimme openbare verlichting met sensoren.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Claesplein
1500 Halle
België
Wat is er gebeurd?
In het najaar van 2020 is Equans met de uitvoering begonnen om te komen tot een slimme, stuurbare, energiezuinige (verledding) openbare straatverlichting volgens de circulaire principes. Het betreft de verledding van een 1000-tal verlichtingspunten. De aanduiding van Equans werd gedaan door Fluvius via een procedure van ‘Best Value Procurement’. Op 9 maand tijd werd deelgemeente Lembeek uitgerust met een innovatief en interactief lichtsysteem, inclusief een testomgeving: dynamische fietspadverlichting, stuurbare straatverlichting in functie van de verkeersdensiteit en geluid met respect voor de lokale fauna. Er werd vanuit Halle ook beslist om in te stappen in het concept OV2.0, licht als een dienst van Fluvius.
Waarom?
- De stad maakt actief werk van de klimaatdoelstellingen om minstens 20% energie en CO2 te besparen tegen 2020
- Vervolgens te werken naar klimaatneutraliteit.
- De twee grote energieverbruikers binnen de stad zijn de eigen stedelijke gebouwen en de openbare verlichting.
Naast de LED-verlichting op maat van de behoeften van de stad Halle gaat men ook op het vlak van biodiversiteit maximaal tegemoetkomen aan de noden.
Het beoogde resultaat
De besparing wordt vooral gerealiseerd door de verledding. Mee dankzij dit inovatief project had Halle een mooie voorsprong op vlak van verledding tov gemiddeld in Vlaanderen.
In de voorbereiding werd er ook nagegaan of er hernieuwbare productie mogelijk was via waterkracht en windenergie. Dit traject werd uiteindelijk niet weerhouden (samenwerking met VVSG, Fluvius, Cleantech Flanders en het VEB)
Wat waren de uitdagingen?
De stad Halle gaat in op de groeiende vraag bij de bevolking om de straatverlichting 's nachts niet langer te doven. “Volgens het advies van de politie is er, sinds het doven van de lichten na 23u, geen toename van inbraken in onze stad, maar subjectief is er wel een onveiligheidsgevoel" zegt de burgemeester.
De succesfactoren
- Organisatie burgermeeting (9 mei 2019) door stad Hall samen met Fluvius. = Burgers kunnen meebepalen hoe ze die straatverlichting in hun straat willen.
- Deze verlichtingsarmaturen met led-licht zijn afgesteld met een dimprogramma waardoor ze momenteel al 50 procent minder verbruiken. Naast de daling van het energieverbruik is er ook duidelijk sprake van een lagere CO²-uitstoot.
Tips voor andere gemeenten
Het gebruiken van de interactieve sturingsmogelijkheden van de LED verlichting, heeft een belangrijke meerwaarde. Maar het is niet nodig om daarvoor dure sensoren in te schakelen. De verschillende dim -en doofprogramm’s van Fluvius blijken na deze piloot, dezelfde en een goedkopere mogelijkheid te bieden als de geïnstalleerde slimme verlichting in dit project (met verschillende soorten sensoren).
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.