Inclusieve deelmobiliteit voor personen in mobiliteitsarmoede.

Deelmobiliteit kan voor sommige mensen die mobiliteitsarmoede ervaren een oplossing bieden, maar financiële, digitale en praktische drempels beperken vaak het gebruik. Way To Go verlaagt deze drempels via gerichte begeleiding en lokale infopunten, en biedt daarnaast een sociaal tarief aan.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Botermarkt 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Way To Go en Stad Gent ontwikkelden een wijkgerichte aanpak om vervoersarmoede aan te pakken. In vier Gentse wijken (Dampoort, Nieuw Gent, Muide en Drongen) werden infopunten, infosessies en testmomenten voor deelwagens en -fietsen opgezet. Daarnaast is er een sociaal tarief beschikbaar voor gebruikers. De infopunten sluiten aan bij bestaande sociale onthaalplekken zoals buurtcentra of voedselbedeling. Via persoonlijke begeleiding, digitale ondersteuning, buddywerking en samenwerking met welzijnspartners worden Gentenaars in vervoersarmoede toegeleid naar gedeelde mobiliteitsopties. Ook welzijnswerkers, digipunten en vrijwilligers worden opgeleid om vragen rond (deel)mobiliteit op te vangen. Verschillende bewoners maken intussen gebruik van een deelsysteem.
Waarom?
Deelmobiliteit biedt kansen voor betaalbaar en flexibel vervoer, maar blijft voor veel kwetsbare Gentenaars onbereikbaar. Financiële beperkingen, weinig digitale vaardigheden, en onvoldoende kennis vormen vaak grote drempels. Hierdoor lopen mensen het risico sociaal geïsoleerd te raken en missen ze toegang tot essentiële kansen zoals werk, opleiding en sociale activiteiten. Way To Go zet daarom in op gerichte begeleiding, lokale infopunten en een sociaal tarief. Door samen te werken met vertrouwde buurtactoren en welzijnspartners wordt ondersteuning op maat geboden, zodat ook mensen die eerder niet aan deelmobiliteit dachten of er weinig van af wisten, makkelijker de stap kunnen zetten om het uit te proberen en zelfstandig te gebruiken.
Het beoogde resultaat
De geplande acties verlopen grotendeels volgens verwachting; er zijn infopunten in vier wijken, infosessies en testmomenten lopen, en het sociaal tarief wordt gebruikt voor zowel deelwagens als deelfietsen. Sommige engagementen vragen meer tijd of opvolging dan voorzien, zoals het vinden van buddy’s. Het project loopt nog tot eind 2025; de volledige impact wordt op het einde geëvalueerd.
Wat waren de uitdagingen?
Gedragsverandering vraagt tijd en herhaling; één infosessie volstaat zelden. Ook de buddywerking blijft uitdagend: vrijwilligers met de juiste kennis en ingesteldheid zijn moeilijk te vinden. De betrokkenheid van middenveldorganisaties is cruciaal, maar niet vanzelfsprekend en afhankelijk van hun ruimte, prioriteiten en dagelijkse werking.
De succesfactoren
Het succes zit in de combinatie van nabijheid, begeleiding en maatwerk. Infopunten op sociale ontmoetingsplekken zorgen voor natuurlijke instroom. Niet alleen burgers, maar ook welzijnswerkers worden betrokken. Het sociaal tarief verlaagt financiële drempels, testmomenten en duidelijke handleidingen pakken praktische en mentale drempels aan.
Tips voor andere gemeenten
Werk wijkgericht en bouw voort op bestaande netwerken. Koppel je werking aan vertrouwde locaties zoals buurtwerking of welzijnsbureaus. Voorzie testmomenten met begeleiding. Investeer naast een sociaal tarief ook in (digitale) ondersteuning via digipunten of vrijwilligers. Werk hiervoor samen met welzijnspartners die al vertrouwd zijn met de doelgroep, zo vermijd je parallelle structuren.
Algemeen contact
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.