Hobbylab voor BOA-activiteiten in Menen

De uitrol van het BOA-decreet bereidden ze voor met een interne stuurgroep, die ongeveer 4 keer per jaar samenkomt. De stuurgroep stippelt de visie en aanpak uit, en koppelt terug over activiteiten en experimenten. De BOA-regisseur bewaakt de overkoepelende aanpak.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote
8930 Menen
België
Wat is er gebeurd?
In september 2021 organiseerde Menen een inspiratieavond voor scholen, verenigingen, eerstelijnshulpverlening, schepenen en gemeenteraadsleden. Dat inspiratiemoment was het startschot voor BOA. De communicatiedienst bracht alle actoren in kaart en visualiseerde het huidige opvang- en activiteitenaanbod. Ze werkten rond vijf thema’s: onderwijs, verenigingen, sociale sector, stadspartners, jeugd en kind en maakten samen een SWOT-analyse
Ze organiseerden een bevraging waaraan zo'n 150 ouders meededen. De 15 basisscholen bevraagden ze apart. Ze gingen er met de kinderen praten. Samen met de brugfiguur onderwijs ging de BOA-regisseur persoonlijk in gesprek met de verschillende schooldirecties en organisatoren om hen verder te bevragen over BOA.
Vanuit het voorbereidende traject ontwikkelden ze een proefproject: Hobbylab. De BOA-overgangssubsidie gebruikten ze om dat te financieren.
Waarom?
Menen had al een uitgebreid aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten voor kleuters en lagere schoolkinderen, maar nog geen erkende buitenschoolse opvang. De stad kan starten van een wit blad voor de uitrol van BOA. Het is een kans om het bestaande aanbod verder te versterken, te centraliseren en nog toegankelijker te maken voor zoveel mogelijk kinderen.
Het beoogde resultaat
In het derde trimester van het schoojaar 2021-2022 startten ze met Hobbylab in een vijftal pilootscholen. Met Hobbylab brengen ze een mix van activiteiten naar de scholen: sport, muziek, toneel, enzovoort. Ze trekken met een uitgebreide menukaart naar scholen, ouders en kinderen. Daarnaast voorzien ze ook spelboxen, leeskoffers en knutselkoffers.
Vanuit de visie dat elk kind moet kunnen deelnemen aan dit buitenschools aanbod, wordt de kostprijs van die activiteiten gefinancierd vanuit Hobbylab. De opvang wordt dus niet duurder.
Na een geslaagd proefperiode gebruiken ze de menukaart(opent nieuw venster) nog altijd. Ook de mogelijkheid om materialen uit te lenen en om activiteiten aan te vragen blijft bestaan.
- Ze werkten spelkoffers uit, samen met de speel-o-theek van het CAW. Zij zijn nog steeds een belangrijke partner in het adviseren naar (buiten)speelgoed.
- De leeskoffers stelden ze samen met de bibliotheek. Een studente van VIVES werkte de koffers uit per thema.
- De knutselkoffers begonnen als een verzameling van materiaal, waarvan de opvangmedewerkers zelf kozen wat ze ermee deden. Vanaf 2024-2025 werken ze met opdrachtfiches, gemaakt door een studente van VIVES. De opvang voorziet zelf kosteloos materiaal, vanuit de stad voorzien ze het niet-kosteloze materiaal.
Wat waren de uitdagingen?
- Niet alle actoren staan direct ervoor open hun activiteitenaanbod naar de scholen te brengen. Maar het is ook niet evident om alle kinderen na school naar een activiteitenaanbod buiten de school te brengen.
- De actoren kennen elkaar nog onvoldoende en vinden niet altijd de weg naar elkaar. Met de stad als regisseur ontstaan nieuwe samenwerkingen. Belangrijk is te blijven investeren in de contacten, om zo de betrokkenheid bij het BOA-verhaal niet te laten verwateren.
- Niet alle gezinnen vinden even goed de weg naar de buitenschoolse opvang en activiteiten. Als dat aanbod vertrekt van scholen en ze de betaalbaarheid kunnen verzekeren dankzij het decreet, kunnen ze de drempel verlagen.
- Het vinden van mensen die workshops willen geven.
De succesfactoren
- Een sterke BOA-regisseur die tijd en ruimte heeft om het BOA-traject vorm te geven, geeft een vliegende start aan het traject en houdt het traject levend.
- Ze hebben in Menen al een uitgebreid aanbod, maar het BOA-decreet is een kans om het bestaande aanbod verder uit te bouwen en te centraliseren. Het biedt mogelijkheden om het duidelijker te communiceren aan kinderen en hun ouders.
Tips voor andere gemeenten
1-op-1 overleg met partners helpt. Soms zijn er bepaalde spanningen tussen partners, die het niet altijd evident maken om in grote groep standpunten in te nemen. Door 1-op-1 in gesprek te gaan krijg je beter zicht op de noden en behoeften van de verschillende partners.
Algemeen contact
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.