Het circulaire stadhuis van Roeselare

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000.000+ euro
foto van binnenaanzicht onthaalruimte

Bij de bouw van het nieuwe stadhuis in Roeselare stond circulariteit centraal. 99,5% van de materialen van het oude gebouw werd hergebruikt of gerecycleerd, deels via scholen en verenigingen. Het puin werd vooral per boot afgevoerd. Het nieuwe gebouw is flexibel in te richten, met aandacht voor demontabiliteit en het behoud van waardevolle erfgoedelementen. Het gebouw wordt deels verwarmd en ook gekoeld via het warmtenet. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Roeselare
Adres

Grote Markt
8800 Roeselare
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Het stadsbestuur besliste in 2019 om de verouderde administratieve gebouwen te vervangen door een nieuw stadhuis. Tijdens het proces werden zowel burgers als medewerkers betrokken. De focus lag op optimale dienstverlening, gezonde werkomgeving en integratie van het historische gebouw. Er werd gestreefd naar duurzaamheid via het BREEAM-certificaat ‘excellent’. Bij de sloop werd 99,5% van de materialen hergebruikt en/of gerecycleerd, deels via scholen en verenigingen. Er was er bijzondere aandacht voor behoud van erfgoedelementen, demontabiliteit, standaardisatie van ruimtes en flexibele (her)inrichting. De milieu-impact werd bepaald via een Life Cycle Analysis. Duurzame warmte voor het historische deel van het gebouw komt via het warmtenet, dat via een absorptiekoelmachine ook ingezet wordt voor koelen in de zomer. Het regenwater wordt beheerd met regen- en vertragingsputten.

Waarom?

Het renoveren van de oude administratieve gebouwen, zou heel kostelijk worden wegens de ingewikkelde structuur en verouderde technieken. Een nieuw gebouw drong zich op. Als bestuur dat sterk inzet op duurzaamheid en in een tijdperk waarin het moeilijk is om personeel aan te trekken, werd maximaal ingezet op ecologische én sociale duurzaamheid, en daarbij ook op circulariteit. De subsidie van Vlaanderen Circulair was hierin een belangrijke hefboom.

Het beoogde resultaat

Bij de tussentijdse analyse ikv BREAAM was het project op weg richting certificaat ‘excellent’. Het uiteindelijke label wordt pas toegekend na definitieve oplevering van het gebouw. Wat betreft circulariteit, werden door de energie- en bouwmaterialencrisis een aantal materialen aangepast, waarvan de milieu-impact iets hoger ligt dan vooraf beoogd. 

Wat waren de uitdagingen?

  • Langere doorlooptijd
  • Onzekere markt qua aannemers & bouwmaterialen
  • Administratieve last is groter (zeker ifv BREAAM)
  • Herdenken van traditionele bouwtechnieken

De succesfactoren

  • Zachte circulaire sloop door verenigingen creëert draagvlak
  • Neem je tijd om draagvlak te creëren, binnen en buiten de organisatie. Ga in gesprek met mensen
  • Ga op zoek naar argumenten die passen binnen je bedrijfscultuur en beleid
  • Wees flexibel bij tegenslagen, zonder de doelstelling onmiddellijk te laten schieten
  • Duid op het langetermijnsvoordeel van duurzaam en circulair bouwen

Tips voor andere gemeenten

  • De bouw van het stadhuis werd gekoppeld aan de private renovatiecampagnes. Zien renoveren, doet renoveren.

De aansluiting van het stadhuis op het warmtenet vormt ook een belangrijke hefboom om andere historische gebouwen in het centrum te kunnen aansluiten. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op