Herman Pillaert park

Stad Gent vormde het binnengebied achter de Blaisantkerk om tot een buurtparkje, een gedeelde tuin voor de omwonenden. Tijdens de uitreiking van de openbaargroen-awards van de VVOG (Vereniging Voor Openbaar Groen) in december 2023, sleepte het park dan ook de eerste prijs in de wacht voor de categorie buurtgroen omdat bij de aanleg van het park klimaatbestendigheid voorop stond.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Blaisantvest 37
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
De Groendienst ontwierp het park, na inspraak met buurtbewoners en verenigingen in de buurt. In het park werd een centraal pad aangelegd om ervoor te zorgen dat voetgangers en fietsers vlot kunnen bewegen tussen de Blaisantvest, Gasmeterlaan, de Kaprijkestraat en de ingang van de school. Aansluitend aan de school werd ook een buitenklasje en een avontuurlijke speelzone voor kinderen aangelegd. In het andere deel, het Buurtlabo, gingen de bewoners zelf aan de slag om de inrichting vorm te geven met hulp van buurtwerkers en de wijkregisseur. Ook het voorplein van de kerk kreeg nieuw groen, een veilig fietspad en een verhoogde bushalte.
Waarom?
Aangezien het park vlakbij een school ligt, zal meer groen de onderwijskwaliteit verbeteren voor zowel leerlingen als leerkrachten. Het park heeft ook een moestuin, waardoor het vooral een ‘gedeelde tuin’ is voor de mensen die in de dichtbebouwde stad wonen en vaak géén eigen buitenruimte hebben. Op die manier draagt het Herman Pillaert park bij tot een vergroening. Naast 1 extra boom planten per inwoner, meer haag of- geveltuinbeplanting, realiseert Gent met de aanleg van het park ook meer natuurgroenperken. Deze doelstellingen maken deel uit van het lokaal energie- en klimaatpact die stad Gent net als vele andere Vlaamse gemeenten heeft ondertekend.
Het beoogde resultaat
Nadat bewoners zo’n 10 jaar geleden de eerste voorstellen indienden, werd het park afgewerkt in 2022. In mei van dat jaar, werd het plechtig geopend in aanwezigheid van burgemeester Mathias De Clercq en zo’n 200 buurtbewoners.
Wat waren de uitdagingen?
Het participatieproces liep niet altijd vanzelf gezien de veelheid aan meningen. Bovendien bleek er ook onverwachte bodemvervuiling aanwezig te zijn die extra sanering vereiste. Ook stadsintern was er een discussie rond de mogelijkheid om het publieke park te laten gebruiken door de school of over hoe bewoners zelf invulling konden geven aan een stukje publiek domein via een buurtlabowerking.
De succesfactoren
De opvolging van het project door de wijkregisseur en de mede coördinatie vanuit dienst stedelijke vernieuwing zorgden ervoor dat beleid overschrijdend werd gewerkt en dat er kon afgeweken worden van standaarden in het belang van de buurt en de aanwezige partners. Het doorgedreven participatietraject zorgde voor wijzigingen doorheen het ontwerptraject die het eindresultaat ten goede zijn gekomen.
Tips voor andere gemeenten
Durf eigen standaarden in vraag te stellen en te zoeken naar oplossingen op maat van het gebied en de buurt. Neem voldoende tijd voor participatie en durf te herontwerpen op basis van input vanuit de buurt.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.