Herinrichting Lijnbaanstraat

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
luchtfoto van het gerealiseerde project

Een volledig verhard parkeerplein werd omgevormd naar een groene oase waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten. De heraanleg kadert in een Europees project Cool Towns, waarbij meer groen moet zorgen voor meer afkoeling in de stad. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Oostende
Adres

Lijnbaanstraat
8400 Oostende
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Europese subsidies

Wat is er gebeurd?

Centraal staan de vijf verhoogde groeneilanden met een zitrand en beplant met bomen, struiken, grassen en gazon. Mede op vraag van de buurt koos Oostende voor een bloemrijk en gevarieerd ontwerp. Het oppervlaktewater dat binnen het gebied valt, wordt opvangen in ondergrondse bekkens. In droge periodes kan dit water gebruikt worden voor de bevloeiing van de beplanting in de binnenstad. 

Waarom?

Naast het vermijden van hittestress in de zomer, past dit project ook in het verkeersluw maken van de binnenstad. Het is de uiteindelijke bedoeling dat voetgangers, fietsers en personen die niet zo mobiel zijn voorrang krijgen op alle andere verkeer. De voormalige parkeerplaatsen werden gecompenseerd door de recente openstelling van de parking Zeedijk met 244 parkeerplaatsen. 

Het beoogde resultaat

De heraanleg biedt een meerwaarde voor de buurt, waardoor ook voor vastgoed in de omgeving een positief effect wordt vastgesteld. In de tweede fase van de heraanleg is het de bedoeling om een constructie met klimplanten te plaatsen langs de gevels van de omringende gebouwen. Zo wordt het verkoelend effect nog versterkt. 

Wat waren de uitdagingen?

Particuliere bewoners engageren om mee te stappen in het project en resoluut te kiezen voor grondgebonden gevelgroen.

De succesfactoren

Dankzij een uitgebreide participatie kan er ingespeeld worden op de wensen van de buurt, en door de participatie vrij vroeg in het planningsproces te integreren krijgt je meteen een toe-eigening van de publieke ruimte.

Tips voor andere gemeenten

Ondergrondse citernes in het openbaar domein zijn aan te raden. Tijdens de laatste droge zomer kwam de ondergrondse waterbuffer zeer goed van pas. Door de buffering is er uiteraard ook meteen een vertraagde afvoer.

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op