Heraanleg wijk Kroonhove

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Afbeelding van de heraanleg met een verharde weg omringd door weelderig groen langs en tussen de paden.

De wijk Kroonhove werd opgewaardeerd en getransformeerd a.d.h.v. verregaande ontharding naar een aangename groene wijk. De auto werd veel meer naar de achtergrond verbannen en er is veel aandacht besteed aan waterinsijpeling.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Oostkamp
Adres

Wijk Kroonhove
8020 Oostkamp
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

De weg werd heraangelegd als een zgn. karrenspoor in beton, met grasbetontegels tussen de rijstroken. De opritten werden niet meer volledig in gesloten verharding gelegd, maar in klinkers met verbrede voeg. Er is in de hoofdstraat nog aan 1 kant een voetpad, aan de andere kant is dat vervangen door een graszone. De waterafvoer gebeurt via wadi’s voorzien zijn van (bijenvriendelijke) beplanting. 

Waarom?

De wijk Kroonhove werd destijds aangelegd met brede straten waar de auto dominant in het straatbeeld aanwezig was en groenbeplantingen enkel met sproeistoffen onderhouden konden worden. Dit straatbeeld is niet meer wenselijk: we willen meer natuurlijk groen, waterinsijpeling, een lagere snelheid, comfortabele voetpaden en een openbare ruimte die ontmoeting stimuleert. 

Het beoogde resultaat

In totaal werd in de wijk Kroonhove 3480 m² onthard. Het is een geslaagd voorbeeld dat voor heel wat woonstraten in Vlaanderen inspirerend kan zijn. 

Wat waren de uitdagingen?

Ontharden en lokaal laten infiltreren van hemelwater is een uitdaging waar we met de op til zijnde klimaatverandering meer en meer dienen op in te zetten. We dienen grondwater voldoende aan te vullen zodat we de voorspelde langere periodes van droogte beter kunnen overbruggen.

De succesfactoren

Bereidheid van het lokaal bestuur om in te zetten op ontharding en infiltratie. Middelen voorzien voor studie en uitvoering. Participatie vormt een meerwaarde, maar is zeer tijdintensief. Bewoners hebben het vaak moeilijk met verandering. Eenmaal de verandering langer gerealiseerd is, merken we dat ook zij beginnen inzien dat deze ontharding en vergroening voor hun wijk een meerwaarde betekent. 

Tips voor andere gemeenten

Het betrekken van de wijkbewoners is cruciaal voor het slagen en welbevinden van het project. De opmaak van het opwaarderingsplan is gebeurd in nauw overleg met de bewoners. Er waren meerdere wandelingen en overlegmomenten met de wijk om te luisteren naar elkaars noden en wensen. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op