Heraanleg dorpsplein Oostakker

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
Kruispunt met groen en een kerk.

Stad Gent heeft samen met de groendienst, de dienst Milieu en Klimaat, de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen en Farys, het dorpsplein in Oostakker en de omliggende straten heraangelegd. Dit project kon rekenen op de Vlaamse subsidie ‘proeftuinen voor ontharding’. De heraanleg kaapte in 2022 een Openbaar Groenaward weg. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

Dorpsplein
9041 Oostakker
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

In de straten kwam er een volledig nieuw rioleringsstelsel met gescheiden regen- en afvalwater. Rijwegen en parkeerplaatsen verhuisden volledig naar de rand van het plein. Het openbaar vervoer werd efficiënter geïntegreerd en er werden wandel- en fietspaden aangelegd. Er kwam ook een avonturenparcours vol rotsblokken, draaiboomstammen, natuurstenen blokken en kunstzinnige elementen en er werden waterfietsen geïntroduceerd.

Het regenwater van het dak van de kerk werd deels afgekoppeld naar een wadi, waardoor het weer in de bodem kan dringen. Daarnaast is er gezorgd dat alle paden en verhardingen rechtstreeks afwateren in de naastgelegen groenzone. 

Bewoners uit het verenigingsleven namen deel aan klankbordgroepen en alle inwoners van Oostakker kregen de kans om het voorontwerp te bekijken.

Waarom?

Ontharden is een van de strategische doelstellingen van de Stad Gent, samen met partner Farys. Onder de noemer ‘betonschra(a)p’ wil Gent zoveel mogelijk beton schrappen bij nieuwe projecten en beton schrapen bij herinrichting van verharde terreinen.

Het beoogde resultaat

Ja,  Oostakkerdorp is getransformeerd van een marktplein met parkeerplaatsen tot een groene oase met parken en wadi’s. Het groen op het dorpsplein en rond de kerk nam na de heraanleg met ongeveer 60% toe. De lindebomen kregen het gezelschap van een collectie sierlijke bomen (zakdoekjesboom, amberboom, tulpenboom en schijnbeuk), meer dan 15.000 vaste planten en ruim 20.000 bloembollen.

Wat waren de uitdagingen?

  • Het ambitieniveau realistisch houden
  • Wadi’s
    • De inrichting van wadi’s in relatie tot bv. de boomkeuze
    • Berekening van de juiste dimensionering van de wadi’s in relatie tot de resultaten van infiltratieproeven 
    • Communiceren over de werking van de wadi’s zodat dit ook voor buurtbewoners duidelijk is

De succesfactoren

Beleidskeuzes i.v.m. ontharding (bij andere projecten) liet ons toe de communicatie nog beter te onderbouwen.

Tips voor andere gemeenten

Niet alle obstakels kunnen overwonnen worden: participatie betekent ook luisteren en inboeten op het ambitieniveau om het draagvlak te behouden. Juridische procedures zijn sowieso tijdrovend. 

Naar aanleiding van de omgevingsvergunning zijn er meerdere bezwaren ingediend maar net door het doorlopen participatietraject konden de ontwerpkeuzes toch voldoende gemotiveerd worden.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op