Groenvisie

Izegem heeft een langetermijnvisie ontwikkeld voor de aanleg en onderhoud van openbaar groen. Het plan heeft vijf uitgangspunten: meer groen, mensgericht groen, klimaatadaptief groen, milieuvriendelijk groen en uiteraard goed beheersbaar groen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Korenmarkt 10
8870 Izegem
België
Wat is er gebeurd?
Met de groenvisie stelt Izegem concrete doelstellingen voor de komende jaren wat betreft groen in de stad. Zo bevat het groenplan een bebossingskaart met concrete voorstellen waar de bomen moeten komen. De deskundige groeninfrastructuur maakte de voorbije jaren ook werk van een uitgebreide inventaris van groen op het openbaar domein om zo in te schatten hoeveel groen er al aanwezig is in de stad. Op die manier kan met de groenvisie gericht groen in de stad gebracht worden.
Zo werd per stadsdeel een groenvisie uitgewerkt met een concreet actieplan. Enkele concrete voorbeelden zijn: groenslingers om de smalle straten in de stads- en dorpskernen op te fleuren, het ontharden en aanplanten van verkeersdruppels met vaste planten of het inzaaien van bijenvriendelijke bloemenmengsels in groenzones.
Waarom?
De stad staat voor drie grote uitdagingen als het over groen op het openbaar domein gaat. Een antwoord bieden op de klimaatverandering is daar één van. Maar ook de forse daling van de biodiversiteit tegengaan en de enorme taak om het openbaar groen goed te beheren, zijn ontzettend belangrijk. Izegem zal de komende jaren bijvoorbeeld kiezen voor onderhoudsvriendelijke beplanting en vermijden dat er bomen worden aangeplant die intensief onderhoud vereisen en niet geschikt zijn voor het straatbeeld.
Het beoogde resultaat
De Groenvisie is een dynamisch document dat groenacties zoals een onthardingsplan, het Hemelwater- en Droogteplan en extra bebossing opsomt. Het dient als basis voor het onderhouds- en beheerplan en wordt aangepast op basis van constante monitoring.
Wat waren de uitdagingen?
Deelzones hebben elk hun eigen specifieke noden, wat vraagt om maatwerk. Daarnaast is het een uitdaging om voldoende rekening te houden met de bezorgdheden van de landbouwsector.
De succesfactoren
- Het behouden en inzetten van deskundige kennis op het gebied van groenbeheer.
- Het creëren van draagvlak bij interne diensten zoals milieu en Werkplaatsen.
- Het verkrijgen van politiek draagvlak voor groene initiatieven.
- Het ontwikkelen van een uitstekend planningsinstrument om deze doelen te realiseren.
Tips voor andere gemeenten
- Plan is de basis (minimumvereisten) om aan de slag te gaan rond adaptatie
- Klimaat en beheer gaan hand in hand
- Pak het gemeentespecifiek aan
- Korte, middellange en langetermijndoelstellingen vooropgesteld (lees: ook legislatuuroverschrijdend)
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.