Groenadviseur

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
foto groendak

Het project stelt een deskundige ter beschikking die inwoners van de deelnemende gemeenten ter plaatse kan adviseren over geveltuinen, groendaken en ontharding rond de woning. Via deze maatregelen worden de woningen klimaat robuuster, kunnen ze tijdens de zomer passief koelen en wordt oververhitting voorkomen. Bovendien dragen de voorgestelde maatregelen bij aan waterretentie en biodiversiteit. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
3Wplus Energie
Provinciebestuur Vlaams-Brabant
Adres

Provincieplein 1
3000 Leuven
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

In samenwerking met de deelnemende lokale besturen werden campagnes opgestart om inwoners te bereiken om zich te laten bijstaan door de adviseur. Afhankelijk van de wensen van het lokaal bestuur werd dit geconcentreerd op wijkniveau. De bewoners kregen een zeer gericht advies op maat, waarbij ook schetsen en ontwerpen werden meegeleverd. Zo werden ook het type plantgoed en eventuele verankeringstechnieken aangereikt. Gedurende de proefperiode van 2 jaar werden – na de opstartfase – 105 huisbezoeken uitgevoerd die resulteerden in een adviesrapport. Door ook in te zetten op nevenactiviteiten zoals plantgoed via de gemeente, kwam het uiteindelijk tot 116 realisaties, gespreid over 10 gemeenten. Een groengevel was daarbij met ruim 100 realisaties de maatregel met de hoogste realisatiegraad. 

Waarom?

Met het project moest onderzocht worden waar het grootste potentieel zit voor deze blauw-groene maatregelen aan de woning, en welke drempels mensen ervan weerhouden om effectief tot realisatie over te gaan. Door de adviezen ook tot uitvoer te brengen werden ook effectief resultaten geboekt op vlak van waterretentie, tegen oververhitting en op vlak van ontharding. 

Het beoogde resultaat

 Desondanks werden ook op vrij korte termijn enkele projecten gerealiseerd. Algemeen kan gesteld worden dat de realisatiegraad sterk stijgt wanneer er extra omkaderende initiatieven zijn i.s.m. de gemeenten.

Wat waren de uitdagingen?

  • Groendak:
    • Stabiliteit constructie
    • voldoende dakisolatie alvorens groendak aan te leggen
    • goede staat van dakhuid
    • Voorzieningen recuperatie regenwaterhergebruik 
  • Ontharding: 
    • Hoge kostprijs
    • Levenscyclus van materialen. Er wordt enkel een “globaal ecologisch voordeel behaald wanneer deze ingreep wordt uitgevoerd op het moment dat bestaande verharding op het einde van zijn materiaallevenscyclus is. 

De succesfactoren

Samenwerking met de gemeenten helpt enorm om het project vertrouwen te geven en om voldoende lokale verankering te vinden. Verschillende gemeenten hebben via het project ook zelf een realisatie gedaan, bij wijze van goede voorbeeld. De grootste succesfactor is om naast het advies ook aanvullende initiatieven te voorzien zoals gratis plantgoed of gratis plantgaten in de stoep laten aanbrengen.

Tips voor andere gemeenten

/

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op