Goed Plan - begeleiding verhuurders bij renovatie

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
foto van twee personen in gesprek

Goed Plan is een project om eigenaars van een huurwoning te begeleiden bij allerhande werken. Van kleine werken die al lang blijven liggen tot een renovatie die zich al jaren opdringt. Goed Plan ondersteunt de verhuurder bij de uitvoering van de werken tot de huurwoning voldoet aan de vereisten voor het behalen van een conformiteitsattest. 

Wat is er gebeurd?

Iedereen weet dat verbouwen niet simpel is. Zelfs een kleine klus is soms al een uitdaging! Vaak schuiven we de werken voor ons uit. Bij Goed Plan weten we dat een verhuurder best wel wat hulp kan gebruiken om de werken aan te pakken. Wat moet er allemaal gebeuren en wat dan eerst? Hoe ziet het kostenplaatje eruit? Wat met de zittende huurder tijdens de werken? Het zijn vragen die Goed Plan samen met de verhuurder wil oplossen. De begeleiding is gratis.

Hoe?

  • Een persoonloijk gesprek om de context te kennen
  • Een plaatsbezoek met adviseur van Kamp C
  • Oplijsten mogelijke werken, prioriteiten bepalen en verwerken in een verslag
  • Ontzorging: helpen bij offertes op te vragen en te vergelijken & bekijken van de financiering en mogelijke premies

Waarom?

In Vlaanderen in het onderste segment van de private huurmarkt is het erbarmelijk met de woonkwaliteit en energiezuinigheid gesteld. SAAMO pakt deze problematiek gratis aan in Lier en Turnhout met het project Goed Plan. Goed Plan helpt de verhuurder bij de uitvoering van de kleine of grote werken tot de huurwoning voldoet aan de vereisten van een conformiteitsattest.

Goed Plan was een pilootproject en tegelijk een kleinschalig project. Alles startte in 2016 van een wit blad (Heist-op-den-Berg en Herselt). Er bestonden in Vlaanderen die periode nauwelijks projecten die zich enkel richtte op de private huurmarkt. 

Het beoogde resultaat

Tussen 2019 en 2022 bleef Goed Plan een kleinschalig project omwille van corona. Maar het waren relevante contacten met verhuurders en er zijn verschillende werken uitgevoerd: 

  • Periode 2016-2018: 23 begeleidingen, waarvan 18 met plaatsbezoek
  • Periode 2019 – 2022: 15 begeleidingen, waarvan 3 totaalrenovaties

Wat waren de uitdagingen?

De private huurmarkt is een complexe woonmarkt. Maar niets doen, is geen optie. 

  • Leergeld betaald (van niets begonnen)
  • Toeleiding is tijdrovend 
  • Begeleidingstrajecten zijn tijdrovend 
  • Geen verplicht CA? Weinig tijdsdruk bij eigenaars.

Een begeleiding voor verhuurders lost het probleem van de hardnekkige huisjesmelkers uiteraard niet op. Hiervoor bestaan er andere instrumenten.

De succesfactoren

Infoavonden voor verhuurders: een succes. 

De evaluatie met verhuurders:

  • Het eerste gesprek: een zeer belangrijk gesprek. Veel twijfels werden weggenomen. 
  • Verhuurders hadden het gevoel om gehoord te zijn. 
  • Het plaatsbezoek en het verslag: maakte alles concreet voor de eigenaar. Wat is het minimum? Wat is maximaal wenselijk? Waar ligt het haalbare?
  • Ontzorging: medewerker was altijd bereikbaar. 

Tips voor andere gemeenten

De private huurmarkt is een complexe woonmarkt. Verhuurders hebben vragen, twijfels en onzekerheden. Zolang deze er zijn, zal een eigenaar maar weinig doen. Tegelijk wonen vele maatschappelijk kwetsbare gezinnen op de private huurmarkt. Door een aanspreekpunt specifiek voor verhuurders te voorzien, kan je proactief aan de slag gaan, naast alle regulerende instrumenten. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op