GIDS - Gentse Inspiratiebank voor Diversiteit op School

Status
Nieuw
Startdatum
Budget
Niet bekend
Gids Gentse inspiratiebank voor diversiteit op school

Mensen verschillen van elkaar qua interesses, drijfveren, behoeften, thuistalen en -culturen. In de GIDS vind je workshops, vormingen, tools, lesmateriaal, informatie… rond al die dimensies van diversiteit. Er is aanbod voor schoolteams, maar evengoed voor leerkrachten en leerlingen. Dankzij een handige zoekfunctie vind je meteen wat je écht zoekt.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Ruime bevraging van lokale / Vlaamse diversiteitsactoren én onderwijsactoren (ook brede school, brugfiguren, pedagogische begeleiding ...) over hun ervaring op vlak van diversiteit: wie / welke organisatie is aanspreekbaar voor welke ondersteuning.

DISCO - clusters: Sensibiliseren, Oog hebben voor diversiteit, Elke leerling laten (excel)leren, Leerlingen begeleiden tot kwaliteitsvolle interactie, Krachten bundelen met collega’s, Krachten bundelen met ouders, focus: etnisch-culturele diversiteit, sociaal-economische diversiteit, genderdiversiteit en LGBTQIA+

Tegemoetkomen aan specifieke onderwijsbehoeften via vorming, workshops, begeleiding, coaching en tools. Dit voor basis- en secundair onderwijs.

Waarom?

Na afname DISCO was er nood aan een overzicht van vormingen, begeleiding... Scholen willen wel inzetten op diversiteit maar weten niet altijd hoe dit te doen. Scholen zijn op zoek naar vormig op maat over een specifiek aspect van het diversiteitsbeleid.

Uit het stadsbreed DISCO-rapport komen volgende overkoepelende uitdagingen naar voor, om het diversiteitsbeleid van scholen (verder) uit te werken: Positieve opvattingen tav leerlingen en ouders in kansarmoede.

Aanvaarding crossgendergedrag 

Intensievere samenwerkingsverbanden met collega’s Partnerschappen met ouders Taal en meertaligheid

Wat waren de uitdagingen?

Het opbouwen en in kaart brengen van de GIDS. Nadien is er ook nood aan opvolging, extra materialen toevoegen, verdwenen aanbod verwijderen. Na het uitwerken van de GIDS moet die ook voldoende gebruikt worden. Het doelpubliek (scholen) kennen nog onvoldoende de databank.

De succesfactoren

In één databank zit heel veel materiaal! Handig voor schoolteams en om te kunnen doorverwijzen.

Tips voor andere gemeenten

Ook onder de aanbieders de databank bekend maken, zodat aanbieders de reflex hebben zelf hun aanbod door te sturen naar de databank.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op