Gevelgroen Sint-Niklaas

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
foto van straat met gevelslinger

Grijze gevels opfleuren met groenslingers, klimplanten én geveltuinen? Stad Sint-Niklaas doet het met ondersteuning van vzw Groene Gevels. Een ware metamorfose staat de stad de komende jaren te wachten. 

Wat is er gebeurd?

Samen met de stad stelde Groene Gevels vzw een doordacht plan op voor de verfraaiing van open ruimtes, verbindende groene slingers en geveltuintjes voor de bewoners.

Waarom?

De geplande vergroening zal niet alleen mooier en gezonder zijn voor de inwoners, het brengt ook heel wat klimaat- en milieuvoordelen: extra verkoeling in de zomer, meer biodiversiteit, betere waterinfiltratie door ontharding én zuiverdere lucht.

Het beoogde resultaat

Ondertussen werden doorheen de stad al meerdere groengevels en groenslingers aangelegd. Daarbij zorgen de stad Sint-Niklaas en Groene Gevels vzw voor een volledige ontzorging van de burger. Ook de stad zelf heeft ondertussen al meerdere grote groengevels aangelegd en geeft zo het goede voorbeeld.

Wat waren de uitdagingen?

/

De succesfactoren

De aanleg van groene gevels aan een heraangelegde straat was de ideale gelegenheid om een participatietraject op te zetten. Het verhoogt de betrokkenheid tot groen en de natuur in het algemeen. Iedereen werd ruim vóór de uitvoering van de werken betrokken en er werden goede afspraken gemaakt over wanneer de werken precies uitgevoerd zouden worden.

Tips voor andere gemeenten

Een goede voorbereiding is alles. Samen met de stad werd een doordacht plan opgesteld voor de verfraaiing van open ruimtes, verbindende groene slingers en geveltuintjes voor de bewoners. Goede communicatie en participatie stonden daarin centraal, zowel met de verantwoordelijken van de stad als met de bewoners, gebruikers én eigenaars van de gebouwen. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op