Food Winners Brugge

Het hoofddoel van het project was voedselverspilling bij Brugse huishoudens te verminderen met min. 30% door gedragsverandering te stimuleren en zo ook CO2-reductie te bekomen. Doel was om eerst 50 ambassadeurs op te leiden die zouden helpen het jaar nadien 500 mensen en nadien 5000 mensen te laten meedoen aan Foodwinners Brugge.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Oostmeers 17
8000 Brugge
België
Wat is er gebeurd?
Er werd een bestek uitgeschreven voor opleiding en begeleiding ambassadeurs en ontwikkelen van een meettool. Op 3/4/2020 werd Foodwin en haar partners hiervoor aangesteld.
- In fase 1 doorliepen we een intensief traject met 50 huishoudens (ambassadeurs die aan de hand van 9 uitdagingen over kopen, bewaren en koken, een opleiding tot expert tegen voedselverspilling doorliepen)
- In fase 2 (2021) daagden we een breder publiek van 500 burgers uit voedselverspilling te reduceren op basis van communicatiemateriaal ontwikkeld in fase 1
- In fase 3 (2022) schaalden we nog verder op, om in totaal 5000 burgers te bereiken.
Waarom?
Uit onderzoek van het Departement Omgeving* blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.
Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge.
Gezien voedselverlies ook een substantiële bron is van CO2-uitstoot: (maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot is gelinkt aan het kweken, verwerken, transporteren, bereiden en weggooien van voedsel dat niet wordt opgegeten) is dit ook een belangrijk thema in kader van Brugge Naar Morgen, het Brugs klimaatplan.
Het beoogde resultaat
Er waren 150 kandidaten voor de ambassadeursopleiding, 50 werden geselecteerd.
Over de 3 fasen heen, verminderden de deelnemers hun voedselverspilling met 55% en besparen zo jaarlijks 45.032 kg voedsel, wat overeenkomt met 144.102 kg CO2 en €188.684! In fase 3 kwamen we net niet aan 5000 deelnemers.
In totaal bereikten we via onze socialmedia-kanalen 280K personen.
Wat waren de uitdagingen?
- Door corona hebben we wat aanpassingen moeten doen voor de opleiding van de ambassadeurs.
- De meerwaarde van de mogelijkheid om deel te nemen als groep weegt niet op tegen het aantal extra inschrijvingen.
De succesfactoren
- We hebben ons flexibel kunnen opstellen omtrent de coronamaatregelen die op bepaalde momenten van kracht waren.
- We hebben een enorm bereik gehad en hebben ervoor gezorgd dat veel mensen blijvende impact zullen maken en kennis uitdragen.
- We hebben getoond dat de juiste kennis aanreiken op een laagdrempelige manier belangrijk is.
- We hebben ook telkens veel meer dan 30% minder verspilling behaald
Tips voor andere gemeenten
- Online publiciteit met bekende figuren heeft veel effect
- Flyers met concrete tips hebben blijvende impact. Posters, groepsbetrekking, aanwezig/spreken op events had minder effect
- Berekening CO2 was niet evident (onzekerheid cijfers en toepasbaarheid in Vl.). Nu zijn wel afspraken met OVAM/Vlaco ikv nadien opgemaakte app Plan-eet
- Herhaalbaar als deelnemers kunnen kiezen tussen meten of tips ontvangen
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.