Fietsbieb

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro

Met dit project werden in Maaseik, Pelt en Riemst een fietsbieb opgestart. Dit zijn plaatsen waar men tweedehands kinderfietsen kan uitlenen. Dit is niet gratis maar je moet een lidkaart hebben (20 euro/jaar) en 20 euro waarborg voor de fiets betalen. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Maatschappelijk en Ontwikkelingswerken voor Limburg vzw
Riemst
Pelt
Maaseik
Adres

Eerste Steenstraat 19
3680 Maaseik
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

We verzamelden tweedehands fietsen van fietswinkels en zochten een locatie in de gemeente om de fietsbieb op te starten. In Pelt lukte dit zonder veel moeite met de hulp van de gemeente. In Maaseik duurde dit wat langer, omdat we na de verkiezingen van 2018 het nieuwe stadsbestuur moesten overtuigen om ons te helpen een plek te zoeken. In Riemst duurde het ook wat langer om een plek te vinden ondanks de hulp van de gemeente.

Waarom?

Voordat een kind naar de middelbare school gaat gebruikt het ongeveer 2 à 3 fietsen, dit is een grote hap uit een gezinsbudget, zeker voor mensen in armoede. Met dit project willen we deze investering wegnemen voor een gezin en toch zorgen dat kinderen een fiets hebben, want hoe meer kinderen fietsen hoe meer kans dat ze dit ook doen als ze ouder zijn. 

Het beoogde resultaat

De opstart van een Fietsbieb is in alle drie de gemeenten gerealiseerd. Zij zijn momenteel volledig operationeel en werken zoals omschreven in de projectaanvraag.

Wat waren de uitdagingen?

We hebben wat obstakels gehad met het zoeken naar locaties voor de fietsbiebs, maar na zoeken en hulp van de gemeentes hebben we er telkens één gevonden. Pelt is vroeger kunnen beginnen dus had al een solide basis opgebouwd tegen dat covid er kwam. De andere twee gemeenten hebben hier meer obstakels van ondervonden en waren nog niet lang bezig voordat ze moesten sluiten door de lockdown.

De succesfactoren

Hiermee promoten we fietsen bij kinderen en jonge gezinnen. Het is duurzaam, goedkoop en we gaan hiermee ook tegen het isolement van mensen in, want ze krijgen de kans om zich te verplaatsen. We zetten ook vrijwilligers in, zij nemen een essentiële plaats in dit project. 

Tips voor andere gemeenten

Het project is goed uitvoerbaar als twee basisvoorwaarden voldaan zijn, namelijk een permanente locatie die ter beschikking gesteld wordt en een opstartbudget.

Mensen in armoede worden mee ingeschakeld in de werking, in samenwerking met de betrokken verenigingen en sociale diensten. Zo werken we ook aan de bottom-up aanpak.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op