Fietsbeleid Grimbergen

Grimbergen koos via een holistische aanpak resoluut voor verkeersleefbare kernen op maat van voetgangers en fietsers en werkt zo stapsgewijs aan het omzetten van zijn historische (ruimtelijke) achterstand naar een fietsvriendelijke openbare ruimte.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Prinsenstraat 3
1850 Grimbergen
België
Wat is er gebeurd?
Via een geïntegreerd fietsbeleid wordt werk gemaakt van verkeersleefbare kernen op maat van fietsers en voetgangers. Mobiliteit wordt hierbij niet gezien als doel op zich maar als middel in functie van onderwijs, lokale handel, recreatie, enzovoort. Er kwam een nieuw mobiliteitsplan, er wordt gezorgd voor structurele aanleg van de nieuwe wegenis, bestaande fietspaden worden vernieuwd, er worden extra fietsenstallingen geplaatst en via fietszones worden kernen waar veel fietsverbindingen samenkomen veiliger gemaakt. De gemeente voorzag ook een fietsleaseplan voor personeelsleden. Nieuwe wijken en inbreidingwerken worden zo aangelegd dat fietsen en openbaar vervoer worden aangemoedigd, en voldoende fietsenstalplaatsen worden voorzien.
Waarom?
De inwoners van Grimbergen gaven in een bewonersenquête aan dat de verkeersdruk in het centrum hoog was en de fietsruimte beperkt. Gemeente Grimbergen zet zijn historische (ruimtelijke) achterstand om naar verkeersleefbare kernen op maat van voetgangers en fietsers.
Het beoogde resultaat
De uitrol van het fietsbeleid is volop bezig. De fietszones, zoals voorzien in het mobiliteitsplan, werden grotendeels geïmplementeerd. De fietszone in centrum Grimbergen is uitgerold in september ‘24. De fietsenstallingen worden stelselmatig geplaatst en de (her)aanleg van verschillende fietspaden zit in ontwerpfase of in uitvoeringsfase.
Wat waren de uitdagingen?
- Draagvlak creëren bij inwoners
- Inwoners duidelijk maken wat een fietszone betekent
De succesfactoren
Participatie van burgers via het digitaal participatieplatform over de gewenste locaties van fietsenstallingen
Tips voor andere gemeenten
- De uitwerking van een fietsbeleid vraagt tijd en vereist een goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken diensten.
- Burgers betrekken is raadzaam, maar geen evidentie. Het vraagt om een tijdige, gefaseerde en synergetische aanpak.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.