Energiezorgplan stadsgebouwen

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro

Vanuit het klimaatbeleid pakken stad Oostende en het Energiehuis het patrimonium via opeenvolgende energiezorgplannen (EZP) aan. Na een eerste EZP worden nu 38 stadsgebouwen flink energiezuiniger gemaakt, wat uiteraard ook een aardige besparing van geld én CO2 oplevert. De renovatie gebeurt bovendien met beperkte inzet van tijd en middelen, door inzet van Fluvius als uitvoerder.

Algemene gegevens

Adres

Vindictivelaan 1
8400 Oostende
België

Wat is er gebeurd?

Bij de selectie van gebouwen werd gestart met het volledige stadspatrimonium. Uiteindelijk werden 38 gebouwen gekozen die efficiënt energetisch gerenoveerd kunnen worden. Daaronder vallen bvb. de brandweer, sportcentrum De Koninklijke Stallingen, de Kunstacademie en diverse ontmoetingscentra. De voornaamste ingrepen zijn plaatsen van zonnepanelen, relighting en aansluiting op het warmtenet.

Waarom?

Het doel van het Energiezorgplan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het elektriciteits- en brandstofverbruik van de betrokken stadsgebouwen terug te dringen. Hierdoor bespaart de stad in de toekomst jaarlijks 333.542 euro of 1.322 ton CO2. Het gaat om een budgetneutraal project.

Het beoogde resultaat

  • Er wordt uiteindelijk een CO2-reductie van + 50% bereikt in deze gebouwen.
  • Het plan werkt met een terugverdientijd van 15 tot 20 jaar. De TVT van elke afzonderlijke ingreep ligt nooit hoger dan de levensduur ervan.
  • Resultaten zijn energiebesparing (en dus lagere factuur), verhoging comfort (o.m. dankzij slimme (licht)sturing) en vermindering onderhoudskosten (dankzij nieuwe technische installaties).

Wat waren de uitdagingen?

De kostprijs van de ingrepen wordt geraamd op 5 miljoen euro, geld dat eerst van de bank komt. Die lening, met dezelfde looptijd als de terugverdientijd (ongeveer 15 jaar) van de energetische investeringen, wordt afbetaald met gerealiseerde energiewinsten. 

Een beperkt gedeelte wordt bekostigd met subsidie voor lokale klimaatprojecten van de provincie. 

De succesfactoren

Fluvius helpt gemeenten om de klimaatdoelstellingen 2030 en 2050 te realiseren door te ontzorgen in het energiezuinig maken van hun gebouwen. Het energiezorgplan levert een grote besparing en CO2-reductie op dankzij een totaalaanpak. In plaats van jaarlijks te betalen voor vervuilende energie zal de stad nu betalen voor maatregelen die hernieuwbare energie opleveren of energie besparen.

Tips voor andere gemeenten

Oostende hoopt met deze aanpak andere steden te inspireren tot gelijkaardige projecten, om zo sneller CO2-neutraal te worden. Het unieke hier is dat de stadsgebouwen planmatig energetisch gerenoveerd worden zonder tijd en extra middelen. De beperkte nodige personeelsinzet, wordt terugverdiend met energiewinsten. Dankzij de samenwerking met Fluvius kan een gratis energiezorgplan opgemaakt worden.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op