Energiedelen binnen het gemeentelijk patrimonium

De daken van 5 gemeentelijke gebouwen werden maximaal volgelegd met zonnepanelen voor het directe verbruik ter plaatse, en om virtueel te delen met minder geschikte gebouwen binnen het gemeentelijk patrimonium.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Brusselsestraat 25
1840 Londerzeel
België
Wat is er gebeurd?
In het kader van de nieuwe mogelijkheden van het vernieuwde energiedecreet werden een aantal gemeentelijke daken gevonden in Londerzeel die konden volgelegd worden met zonnepanelen, om naast het directe verbruik ter plaatse de injectie virtueel te delen met de rest van het gemeentelijk patrimonium. In functie van de resultaten zal op termijn ook worden gekeken naar de mogelijkheid om via een nog op te richten energiegemeenschap de zonnestroom te delen met gezinnen in energie-armoede.
In totaal werden 365 PV-panelen geplaatst, 213 stuks van 410 Wp op de zadeldaken, en 152 stuks van 540 Wp op de daken met kleine hellingsgraad, een totaal geïnstalleerd vermogen van 156 kWp. 5 omvormers van 20 en 27 kVA.
Waarom?
- in het kader van de doelstellingen van het LEKP, werf 2
- conform de engagementen van het burgemeestersconvenant
- in lijn met het gemeentelijk klimaatactieplan
- anticiperend op de toekomstige pv-verplichting voor overheidsgebouwen
Het beoogde resultaat
De verwachte jaarproductie is 145 MWh, goed voor een CO2 besparing van 37.5 ton per jaar
Wat waren de uitdagingen?
De omschakeling naar digitale meters loopt niet altijd even vlot als men zou willen. Daardoor was het energiedelen de eerste maanden niet mogelijk. Lokale injectiebeperkingen door de huidige capaciteit van het distributienet zijn in sommige gevallen een beperking.
De succesfactoren
Zeer vlotte samenwerking met het gemeentebestuur dat toekomstgericht denkt aan de klimaatuitdagingen, de betrokkenheid van haar burgers en anticipeert op de toekomstige pv-verplichting.
Tips voor andere gemeenten
Samenwerking met burgercoöperaties creëert de kans om de burgers te betrekken bij het gemeentelijk klimaatbeleid, en ontlast de eigen administratie van de opvolging en continue bijsturing van het project in functie van de snel evoluerende noden.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.