Energiedelen binnen het eigen stadspatrimonium

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Zonnepanelen op stadsfeestzaal in Aarschot

Stad Aarschot wekt in samenwerking met energiecoöperatie ECoOB elektriciteit op via zonnepanelen op enkele stadsgebouwen en zet een energiedelen in voor de energievoorziening van de administratieve site. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Aarschot
Energiecoöperatie ECoOB
Adres

Demervallei 14
3200 Aarschot
België

Financiering
Via burgercoöperatie

Wat is er gebeurd?

De stad Aarschot ging in zee met de Energiecoöperatie Oost-Brabant (ECoOB). Daardoor kan de stad zelf duurzame en goedkope energie opwekken, en laten ze de energetische voordelen terugvloeien naar de administratieve site als verbruikspunt. Energiecoöperatie ECoOB heeft daarvoor een grote zonnepaneelinstallatie geplaatst op de daken van de Stadsfeestzaal en jeugdcentrum De Klinker, financiert deze, en baat deze uit. Inwoners kunnen mede-eigenaar worden van de installatie en jaarlijks een dividend ontvangen. De opgewekte energie dient niet alleen voor de Stadsfeestzaal en het jeugdcentrum maar dus ook voor andere stedelijke gebouwen. In totaal werden er 182 panelen geplaatst met een totaalvermogen van 101 kWp.

De Opdracht behelst een energiedelen waar de investeringen worden gedragen door de energiecoöperatie. Dit met een terugverdientijd van 20 jaar. De kosten voor de installatie worden mede verrekend binnen de vastgestelde zonnestroomprijs. 

Waarom?

Aarschot zet op deze manier maximaal in op groene energie die lokaal opgewekt én verbruikt wordt. De voordelen, zowel financieel als overtollige elektriciteit, vloeien terug. Inwoners kunnen mede-eigenaar worden van de installaties. In de toekomst wil de stad dit model van energiedelen verder uitbouwen om en via het aanwenden van de elektriciteitsoverschotten bewoners die kampen met energie-armoede te voorzien van goedkope en duurzame stroom. 

Er lopen daarover gesprekken, maar door het huidige wetgevend kader en financiële belemmeringen voortvloeiend uit deze wetgeving, is dit momenteel financieel weinig interessant. Wel steunt de stad het Zonnebouwers+ programma waarmee ECoOB bewoners in energiearmoede voorziet van goedkopere en duurzame stroom. Dat gebeurt in samenspraak met het OCMW. ECoOB plaatst de PV-panelen, verzorgt de nodige administratie (keuring en verzekering) en onderhoud. De betrokken gezinnen betalen een klein vast bedrag per maand gedurende 18 jaar. Ondertussen krijgen de eigenaars de energie die met de zonnepanelen worden opgewekt. Dat resulteert in een serieuze besparing op de elektriciteitsfactuur. Na 18 jaar wordt de installatie hun eigendom.

Het beoogde resultaat

Zie bovenstaande.

Wat waren de uitdagingen?

Administratief is het principe van energiedelen vanuit de Vlaamse Regering nog niet volledig gefaciliteerd. Er is o.i. geen algemene uitvoeringsregeling voor energiedelen (technische, juridische én organisatorische kant ontbreken) voorhanden.

De succesfactoren

Het project ondersteunt tot de doelstellingen die onder het Burgemeesterconvenant en nieuwe klimaatactieplan zullen ingeschreven worden.

Daar de financiering en uitbating door de energiecoöperatie gebeurt, wordt de stad ontlast, zowel financieel als administratief. Bovendien garandeert ECoOB een vooraf bepaalde stroomproductie, waardoor de stad verzekerd is van een goede werking van de installatie gedurende de volledige looptijd van het contract. Na afloop wordt de PV-installatie eigendom van de stad. 

Tips voor andere gemeenten

/

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op