(Energiecoöperatie) Landschapsenergie Bocholt

Status
Lopend
Startdatum
Budget
250.000 - 500.000 euro
biomassaketel

De kleuter-, lagere- en middelbare school, de praktijkhal, het parochiehuis en het proef- en vormingscentrum voor landbouw zijn er gekoppeld aan een klein warmtenetwerk & worden centraal verwarmd door een biomassaketel (vermogen 250 kW). Deze ketel wordt gevoed met houtsnippers geoogst uit gemeentelijke houtkanten door lokale landbouwers. Jaarlijks zijn ongeveer 200 ton verse houtsnippers nodig.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Bocholt
Adres

Kaulillerweg 3
3950 Bocholt
België

Financiering
Met eigen middelen
Met provinciale subsidies

Wat is er gebeurd?

Sinds 2014 worden de Bocholter scholencampus en het Parochiehuis verwarmd door houtsnippers afkomstig uit lokaal landschapsbeheer. Een biomassaketel die gekoppeld is aan een ondergronds warmtenet voorziet de gebouwen van lokaal geproduceerde groene warmte van een hernieuwbare bron. Hoewel de biomassaketel een hoog rendement heeft en slechts weinig fijnstof uitstoot, heeft de coöperatie er toch voor gekozen om een elektrostatische filter te installeren om de hoeveelheid fijnstof die uitgestoten wordt nog verder te beperken. De biomassaketel en filter  werden aangekocht met financiële steun van de Provincie Limburg.

Waarom?

Houtkanten hebben een historische-, ecologische- en landschappelijke waarde maar verdwijnen vaak uit het landschap (staan in de weg, achterstallig beheer en geen economische functie). De gemeente Bocholt was zeer geïnteresseerd in het project omdat ze zich engageert om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en er meer dan 80 km houtkanten in eigendom heeft. Opnieuw gebruik van houtkanten draagt op een moderne en economische manier bij aan CO2 neutrale energie, voor en door lokale mensen en met respect voor streekidentiteit, biodiversiteit en cultuurhistorie. Het uitgespaarde geld kan opnieuw geïnvesteerd worden in de eigen regio en burgers.

Het beoogde resultaat

We beheren gemiddeld 2km houtkant per jaar (= ongeveer 200 ton houtsnippers). Zo wordt 35.000 liter mazout per jaar bespaart, of  115 ton fossiele CO2 die in de aarde blijft. De energie-efficiëntie ligt ook hoger: voor elke liter brandstof die nodig is om houtsnippers uit duurzaam landschapsbeheer te produceren, wordt 27 liter brandstof geproduceerd. Bij oliewinning is de verhouding 1:20 tot 1:4 .

Wat waren de uitdagingen?

Uitdaging voor de uitvoerder blijft het produceren van houtsnippers aan marktprijs, zonder tussenkomst van de gemeente. Een duurzaam houtkantenbeheer houdt in dat er max 100m aaneensluitend beheerd kan worden, waardoor veel transport nodig is en kosten oplopen. Doordat het hout verkocht wordt aan Landschapsenergie, dient de gemeente niet de volledige kostprijs van het landschapsbeheer te betalen.

De succesfactoren

Alle betrokken partners kennen hun verantwoordelijkheden, hebben hun eigen inbreng en gaan akkoord met de plannen en uitvoering. Het draagvlak van alle belanghebbenden samen met een duidelijk en door iedereen gedragen beheerplan voor de houtkanten, is de meest belangrijke factor van succes in dit project.

Tips voor andere gemeenten

Zorg eerst voor draagvlak bij zowel de natuur- als landbouwactoren in jouw gemeente. Door deze actoren uit te nodigen naar geslaagde voorbeelden, kan het draagvlak groeien. Zo kan je op een gedragen beheerplan rekenen.

Werk samen met verschillende actoren om tot een mooi verhaal te komen.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op