Duurzame warmte voor serviceflats De Aster

De 16 serviceflats en de gemeenschappelijke ruimten werden elektrisch verwarmd, wat aanleiding gaf tot hoge kosten en een slecht EPC. De elektrische verwarming werd vervangen door een gemeenschappelijke lucht-water warmtepomp. Alle flats werden voorzien van 3 ventilo-convectoren die kunnen voorzien in zowel verwarming tijdens de winter als in koeling tijdens de zomer.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Koning Albertstraat 7
9968 Bassevelde
België
Wat is er gebeurd?
Op het dak werd een stalen frame aangebracht waarop de 2-staps warmtepomp werd geplaatst. Dit frame was nodig om de stabiliteit te garanderen. In de technische ruimte werden buffervaten geplaatst van waaruit het verwarmde / gekoelde water via een verdeelnet naar de 16 flats stroomt. Elke flat heeft een calorimeter zodat het thermisch verbruik per flat individueel kan worden opgevolgd. De elektrische verwarmingstoestellen werden verwijderd en vervangen door ventilo-convectoren.
Bij de ingebruikname werden bewoners uitgebreid geïnformeerd over de meest efficiënte manier om hun flat op de gewenste temperatuur te houden.
Waarom?
Vanuit comfort en kostprijs. Uiteraard ook belangrijk effect op energie en CO2-besparing. Verwachting is dat verbruik zo'n 35% zal zijn tegenover de klassieke elektrische verwarming.
Dit project vloeit voort uit een raamovereenkomst met Veneco, die in de eerste plaats gericht was op energieproductie, maar waarin ook andere meerwaardeprojecten konden gerealiseerd worden, zoals deze.
Het beoogde resultaat
Ja. Overlast bleef beperkt door goede communicatie tussen alle stakeholders, OCMW, gemeente, bewoners, installateur en Stroomvloed. Bewoners zijn tevreden.
Voorlopig is de indruk dat door informeren vd bewoners over efficiënt verwarmen (dus niet meer overdag aan - ’s avonds af), het verbruik nog meer gedaald zal zijn dan de 35%, dit zonder inboeten (integendeel) comfort. Te bevestigen na 1 jaar.
Wat waren de uitdagingen?
Business model is niet evident; subsidie voor gemeenschappelijke investering is helaas significant lager dan voor individuele investering…
De succesfactoren
Communicatie, initiatief vanuit burgercoöperatie waardoor geen winstmaximalisatie wordt beoogd.
De opdracht past binnen een aanbesteding door streekintercommunale Veneco. Er werden op hetzelfde gebouw ook PV-panelen geplaatst binnen deze opdracht.
De LEKP-doelstelling rond participatieve/coöperatieve hernieuwbare energie komt met dit project dichterbij voor de gemeente.
Tips voor andere gemeenten
plaatsen van een warmtepomp is een heel efficiënte maatregel om de CO2-emissies van gemeentelijk patrimonium naar beneden te halen als het fossiele verwarming vervangt (gezien elektriciteit met een nuluitstoot berekend wordt). In dit geval vervangt het directe elektrische verwarming, dus het primair energieverbruik zal sterk dalen door een hogere efficiëntie.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.