Duurzaam interbestuurlijk samenwerkingsmodel in de Denderregio

De Denderregio is een ‘nieuwe regio’, gecreëerd door het proces van regiovorming. De 14 betrokken lokale besturen en 2 intercommunales voor streekontwikkeling hadden geen samenwerkingstraditie. Ze ontwikkelden een nieuw samenwerkingsmodel met aansturing vanuit het burgemeestersoverleg.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Gentsesteenweg 1B
9520 Sint-Lievens-Houtem
België
Wat is er gebeurd?
De nieuwe Denderregio stond voor een grote bestuurlijke opgave zonder traditie van samenwerking. De regio, gevormd door 14 lokale besturen en 2 intercommunales, ontwikkelde een nieuw samenwerkingsmodel. Dit model wordt strategisch aangestuurd door een burgemeestersoverleg en gefaciliteerd door drie overlegorganen: DADO (overleg Algemeen Directeurs), DBO (burgemeestersoverleg) en de Stuurgroep Regiovorming. Er werd een uniforme werkwijze en een beslissingsboom ontwikkeld voor intergemeentelijke samenwerkingen, vastgelegd in de handleiding "Aan de slag".
Waarom?
De Denderregio kampte met gedeelde socio-economische uitdagingen zoals welvaart, jobs, economie, onderwijs en mobiliteit. De regiovorming was nodig om deze problemen collectief aan te pakken en de achterstand ten opzichte van Vlaanderen in te halen. Door krachten te bundelen en een gezamenlijk actieplan te ontwikkelen, wilden de besturen en intercommunales een duurzame oplossing creëren.
Het beoogde resultaat
Er werd een transparante, flexibele en wendbare structuur gecreëerd met drie overlegorganen. De partners ontwikkelende een gedeelde regioreflex. Een langetermijn actieplan werd opgesteld om de regio economisch te versterken. Concrete acties, zoals het uitbreiden van hoppinpunten en de oprichting van een ondersteuningsfonds, werden geïmplementeerd.
Wat waren de uitdagingen?
De grootste uitdaging was het gebrek aan een traditie van samenwerking tussen de 14 lokale besturen en 2 intercommunales. Het ontbreken van werkingsmiddelen en een vaste entiteit binnen de vervoerregio vormden eveneens een hindernis.
De succesfactoren
- De wil en drive van burgemeesters en algemeen directeurs waren cruciaal.
- Het was noodzakelijk om een permanente en duurzame ondersteunende capaciteit te hebben voor coördinatie, voorbereiding en opvolging van de regiowerking.
- Transparantie en permanente doorstroming van informatie tussen verschillende organen en niveaus speelden een belangrijke rol.
Tips voor andere gemeenten
- Initieer regionale samenwerking van onderuit en zorg voor de betrokkenheid van burgemeesters en algemeen directeurs.
- Creëer een permanente en duurzame ondersteuningscapaciteit voor de coördinatie van de regiowerking.
- Zorg voor transparantie en een permanente doorstroming van informatie tussen verschillende niveaus.
- Implementeer een structureel samenwerkingsmodel en zorg voor duurzame financiering om ambities waar te maken.
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.