Digicoaches in de Welzijnsbureaus en Dienst Activering en Werk van Stad/OCMW Gent

Status
Lopend
Startdatum
Budget
250.000 - 500.000 euro

De digicoaches van OCMW Gent zijn professionele sociaal werkers die de brug maken tussen de hulpverlening en de digitale wereld. Ze helpen OCMW-cliënten, werkzoekenden en werknemers in de sociale economie met digitale vragen in functie van hun hulpvragen of zoektocht naar werk.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

Stadskantoor, Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

De digicoaches helpen Gentenaars met digitale vragen en vaardigheden door middel van groeps- en individuele coaching. In de welzijnsbureaus wordt doorgaans individueel gewerkt en gaan de vragen meestal over dienstverlening zoals die van de stad en andere overheden, Fluvius, telecomoperatoren, Kind en Gezin, etc. Binnen activering wordt meer in groep gedaan en aan vaardigheden in functie van werk zoeken gewerkt, zoals werken met MijnVDAB, solliciteren, een CV maken, e-mailen, digitale loonfiches gebruiken, etc. Ze verdelen ook toestellen en informeren over betaalbaar internet. 

Door te werken aan de digitale vaardigheden maken de digicoaches mensen zelfredzamer en ondersteunen hen om (terug) aansluiting te vinden bij de maatschappij.  De digicoaches verlichten de druk op de hulpverlening en ondersteunen de trajecten naar werk. 

Waarom?

In Gent bestond reeds een uitgebreid netwerk van digipunten. We merkten echter dat we bepaalde groepen maatschappelijk kwetsbare Gentenaars hiermee niet bereikten. Bovendien stelden we vast dat zowel in de zoektocht naar werk als in het gebruik maken van maatschappelijke dienstverlening digitale vaardigheden onontbeerlijk zijn geworden. Dit geldt zowel voor onze cliënten als voor de medewerkers. De digicoaches maken de brug tussen hulpverlening en de digitale wereld, maar ook tussen de digitale wereld en de collega’s. Zij nemen het voortouw, zoeken dingen uit, houden collega’s up-to-date en leren cliënten werken met apps die de trajecten ondersteunen. Maatschappelijk werkers verwijzen cliënten proactief door naar de digicoaches, die binnen dezelfde dienst werken en dus laagdrempelig bereikbaar zijn. 

Het beoogde resultaat

In de periode 2022-2024 bereikten we meer dan 3500 kwetsbare Gentenaars met de digicoaches: OCMW-cliënten, mensen in een activeringstraject, werkzoekenden en werknemers in de sociale economie. Deze mensen werden versterkt in hun digitale vaardigheden om zelfstandig bijvoorbeeld te kunnen bankieren, zoeken naar werk of attesten te kunnen downloaden. 

We gaven bovendien op verschillende manieren training aan onze maatschappelijk werkers over het creëren van digitale oefenkansen, het herkennen van digitaal kwetsbare personen, online veiligheid en het gebruik van specifieke toepassingen. 

Wat waren de uitdagingen?

  1. De combinatie taaldrempels en digitale drempels: veel mensen in deze doelgroep spreken geen contacttaal en zijn daarbij ook nog digitale beginners. In een aantal gevallen zijn hun leercapaciteiten beperkt of ondergesneeuwd door vele problemen samen. Dit maakt het aanleren van digitale tools moeilijk. 
  2. Bewustwording en motivatie: sommige inwoners zijn zich niet bewust van het belang van digitale vaardigheden of zijn niet gemotiveerd om deze te leren. De mensen die het nodig hebben, zijn niet altijd zelf de vraagsteller.
  3. Complexe cases zorgen voor complexe vragen. Mensen in een complexe leefsituatie, bijvoorbeeld door schulden, hebben vaak te maken met een extra complexe online administratie. 
  4. Snelheid en veelheid: digitaal leren is, net als een taal leren, tijdsintensief. Dit staat haaks op snel doorstromen naar de arbeidsmarkt, en je weg vinden in allerlei problemen, zoals geen huisvesting vinden. 
  5. Ook heel wat werknemers hebben het moeilijk, het zoektocht naar goede ondersteuning en een invalshoek om zowel de werkgevers als werknemers te motiveren en tijd te laten maken. 
  6. Werken met professionele krachten is in dit geval zeer effectief, maar natuurlijk duur. Het continueren van de werking in de huidige besparingscontext is een bezorgdheid. 
  7. Een gebrek aan gebruiksvriendelijke diensten: heel wat online dienstverlening is vatbaar voor verbetering. Dit is demotiverend voor gebruikers met weinig digitale vaardigheden. 

De succesfactoren

Inbedding in de bestaande werking: Het leren van digitale vaardigheden is ingebed in een bestaand traject bij de partners waardoor de klant of cliënt het nut ervan inziet en het aanbod nog laagdrempeliger is. Ook voor collega’s is doorverwijzen laagdrempeliger. Bovendien werden de activeringstrajecten door het inbedden van digitale vaardigheden beter afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt. 

Samenwerking met partners: door de samenwerking met onze partners kunnen we het aanbod nog beter afstemmen op de noden van de doelgroep en zo dichtbij mogelijk brengen.

Aanvullend op het basisaanbod van de digipunten: nog dichter bij de kwetsbare Gentenaar.

Proactief werken: het belang aantonen aan mensen die uit zichzelf niet snel de stap zullen zetten. 

Aanspraak maken op je rechten: omdat zoveel dienstverlening digitaliseert wordt je rechten claimen steeds meer verbonden met digitale toegang en vaardigheden hebben. 

Professionals ondersteunen: omdat het voor hen soms ook moeilijk is om de snelle ontwikkelingen op te volgen en de digitalisering voorlopig eerder voor meer dan minder werk zorgt in het maatschappelijk werk. 

Tips voor andere gemeenten

  • Creëer draagvlak door na te gaan welke noden de collega’s ervaren in hun werk met kwetsbare doelgroepen, en je aanbod hier zo goed mogelijk op af te stemmen.
  • Maak gebruik van bestaande flows en registratiesystemen en integreer hier digitale vaardigheden en ondersteuning in.  
  • Integreer digitale oefenkansen overal waar mogelijk in je hulp- en dienstverlening, en zeker in trajecten naar werk. 
  • Een digicoach komt in aanraking met complexe individuele en maatschappelijke problemen. Iemand met het profiel van maatschappelijk of sociaal werker is hier best voor geschikt, en kent in het beste geval ook de manier van werken van de collega’s. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op