Deelmobiliteit in Harelbeke

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Campagnebeeld ‘Oarelbeke ip de vélo

‘Oarelbeke ip de vélo’. Met deze nieuwe campagne promoten we de fietscultuur in ‘Oarelbeke Weireldstad’. In het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact zette Stad Harelbeke in het jaar 2021 sterk in op deelmobiliteit. De inwoners kunnen rekenen op een mooi divers verspreid aanbod van deelfietsen en deelwagens. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Harelbeke
Adres

Marktstraat 29
8530 Harelbeke
België

Financiering
Via burgercoöperatie

Wat is er gebeurd?

In leefbare wijken kunnen jong en oud zich veilig verplaatsen. Voetgangers en fietsers krijgen er een belangrijke plaats. Maar ook de haltes van het openbaar vervoer zijn goed bereikbaar. De auto krijgt een aangepaste plek op de weg en druk doorgaand verkeer wordt geweerd, zodat het aangenaam toeven is op de pleintjes. Om die mix tussen de verschillende weggebruikers in goede banen te leiden, zullen op sommige plekken ingrepen moeten gebeuren: meer ruimte vrijmaken voor fietsers, doorgaand verkeer ontmoedigen, de snelheid verlagen… Met andere woorden: fix the mix! In het vernieuwde mobiliteitsplan werd per wijk onderzocht hoe we dat gaan doen.

Waarom?

Het vorige mobiliteitsplan dateert van 2011. Intussen bewoog er heel wat op vlak van mobiliteit: we vinden op de fietspaden steeds meer snelle elektrische fietsen, bakfietsen en steps. Ook onder andere deelfietsen vinden stilaan hun weg naar onze straten en pleinen.

Het beoogde resultaat

In 2021 maakten 242 verschillende gebruikers samen 1.325 ritten met de 14 deelwagens. Uit de statistieken blijkt dat de deelwagens voornamelijk geboekt worden door dames tussen de 35-45 jaar ter vervanging van een eigen 2e wagen. De stad mikt ook op inwoners die een eigen auto helemaal willen bannen. De deelfietsen worden actief gebruikt, in 2021 maar liefst 648 keer door meer dan 150 gebruikers.

Wat waren de uitdagingen?

Het vroeg wat tijd om het vertrouwen te winnen van de gebruikers

De succesfactoren

  • Infoavond (2019) en participatiemomenten per wijk (2020 en 2021)
  • Stimulatie en testmomenten voor het personeel
  • communicatiecampagne autodelen met een bekend lokaal gezicht (Tessa Wullaert) 
  • ‘Oarelbeke duurzaam ip de boane’ , een wedstrijd waarbij 5 gezinnen geselecteerd werden om  3 maanden de deelwagens en -fietsen uit te testen in ruil voor een mobiliteitsbudget van max. 200 €euro per maand

Tips voor andere gemeenten

  • Combineer de verschillende systemen, dit heeft er bij ons voor gezorgd dat de deelwagens meer gekend zijn en dat er meer vertrouwen is in het systeem.
  • maak werk van een aanbod aan alternatieven voor de privéwagen, zoals (elektrische) deelfietsen en voldoende veilige fietsenstallingen bij autodeelstandplaatsen.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op