Deelfietsen voor Westhoekgemeentes

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Fietsenstalling met deelfietsen

Kortemark en Diksmuide startten een deelfietsproject op, waarbij er per stationshub een tiental fietsen werden voorzien. De gemeenten hebben fietsen aangekocht bij een lokale fietshandelaar. Deze staat in voor het onderhoud. De gemeenten hebben de fietsen uitgerust met slimme sloten. Deze sloten bieden de mogelijkheid om de fietsen efficiënt te delen met inwoners en pendelaars. 

Algemene gegevens

Adres

Stationsstraat 68
8610 Kortemark
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Kortemark: sinds februari 2021 werden 10 deelfietsen voorzien aan het station: 7 e-bikes en 3 gewone, met een persmoment in maart. 

Diksmuide: het project is in mei 2021 gelanceerd, met 10 standaard deelfietsen aan het station.

WVI heeft de gemeenten begeleid bij het opzetten van het project en het bestek in de markt gezet om fietsen aan te kopen en sloten te huren, en de gemeenten bijgestaan bij de verdere uitrol. 

Het systeem werd opgezet als een back to one systeem, waarbij een gebruiker een fiets ontleent aan het station en terugzet op dezelfde locatie. Naast de aankoop van fietsen werd ook huur van slimme sloten voorzien, waardoor ze makkelijk kunnen geopend en ontleend worden via een app. Er werden geen fietsrekken voorzien, de fietsen werden gestald in de bestaande rekken van de NMBS.

Waarom?

De vervoerregio Westhoek heeft eind februari 2018 haar vervoerplan goedgekeurd in kader van het proefproject basisbereikbaarheid. Binnen dit vervoerplan zal er veel aandacht besteed moeten worden aan combi-mobiliteit en vervoer op maat door de verschillende gemeenten.

Het beoogde resultaat

Het deelfietsenproject in Kortemark loopt goed.

In Diksmuide komt het gebruik eerder beperkt van de grond. Daar is ondertussen de locatie aan het station uitgebreid met nog 2 bijkomende locaties. Het gebruik is hierdoor beperkt gestegen. Op die manier werd het systeem uitgebouwd van een back to one naar een back to many systeem. 

Wat waren de uitdagingen?

  • De Coronaperiode was moeilijk om deelfietsproject op te starten. Er werd extra ingezet op communicatie
  • Er waren diverse problemen met de sloten, zoals slechtwerkende batterijen etc. Ondertussen zijn deze van de baan
  • Werken met 2 firma’s (onderhoud fiets/huur sloten) is complexer en legt veel onderhandeling bij gemeenten. Voor nieuwe projecten streven we naar 1 operator die volledig ontzorgt

De succesfactoren

  • De slimme sloten geven de gemeenten een goed zicht op het gebruik van de deelfietsen 
  • Een goed communicatieplan en regelmatige communicatie rond de deelfietsen en hun gebruik is zeer belangrijk
  • De afgelopen jaren zijn (deel)fietsen belangrijker aan het worden in het Vlaamse mobiliteitsverhaal. Hierdoor zal het aantal fietsen meer en meer stijgen

Tips voor andere gemeenten

  • Overweeg het aanstellen van een operator die het volledige project beheert. De gemeenten huren dan wel de fietsen, maar alle andere lasten (zoals onderhoud) zijn ten laste van de operator
  • Deelfietsen vormen momenteel een onderdeel van het vervoer op maat. Er moet gekeken worden naar een goede integratie tussen operationele systemen en toekomstige systemen die nog moeten opgestart worden

Opgemaakte bestekken zijn op aanvraag beschikbaar

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op