De Wisselaar: Vilvoorde-Mechelen

Lokale besturen kunnen een sterke preventieve rol spelen in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Stad Vilvoorde zocht en vond inspiratie bij het beleid rond bestrijding van uithuiszettingen in Mechelen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt
1800 Vilvoorde
België
Wat is er gebeurd?
1 persoon ging alleen op uitwisseling. Er vonden veel gespreken plaats met de stafmedewerker(s) in Mechelen en de medewerker van Vilvoorde heeft er meegedraaid in het team.
Tijdens de implementatie van de verandering in Vilvoorde stootten we op diensten die niet met elkaar communiceren, daar zat wat frictie op. We hebben dan een manier gezocht om de verschillende stadsdiensten beter met elkaar te laten communiceren.
Waarom?
We wilden in Vilvoorde anders gaan werken rond preventie dak- en thuisloosheid:
- Integraal traject preventie uithuiszettingen;
- Opmaak lokaal toewijzingsreglement waarbinnen huurders die extra kwetsbaar zijn op de sociale huurmarkt hun plaats krijgen.
Het beoogde resultaat
We zijn andere werkwijzen aan het installeren binnen het eigen bestuur:
Het Integraal traject preventie uithuiszettingen werd intern opgestart en spoort samen met een hertekening van takenpakketten en werkwijzen binnen de gehele sociale dienst. Enerzijds vertraagt dit het proces tot implementatie, anderzijds zal het er ook voor zorgen dat de nieuwe werkwijze structureel wordt ingebed en geen losstaand project is.
Bij de opmaak van het lokaal toewijzingsreglement hebben we als ontvangend bestuur zeker inspiratie gehaald uit de lopende praktijk in Mechelen. In praktijk is de werkwijze van de woonactor in de beide steden zo verschillend dat het tot stand komen van het nieuwe lokale toewijzingsreglement op een geheel andere wijze verloopt.
Wat waren de uitdagingen?
‘Wie gaat wat uitvoeren?’
Zelfs als je het onderwerp sterk afbakent, hang je nog altijd vast aan andere interne diensten en samenwerking. Iedereen moet dus goed ‘mee’ zijn.
De succesfactoren
Uitwisseling via De Wisselaar was een goeie manier van werken omdat je de praktijk van Mechelen zelf kunt implementeren op je eigen schaal en de expertise van de maatschappelijk werkers en inhoudelijke medewerker kunt benutten. Je hoeft niet opnieuw het warm water uit te vinden. Je moet je wel de nieuwe praktijk eigen maken. Het doorbreekt bewust het patroon dat we vaak gewoon vanuit ons ‘eigen bureau’ dingen willen veranderen.
Tips voor andere gemeenten
‘Het is niet omdat het zo is, dat het zo moet zijn’ . Verandering doorvoeren is ook: het doorbreken van heilige huisjes. Vanaf nu is het wel anders- en moet je beginnen!
Het is belangrijk om niet alleen de kijken en te praten maar ook te DOEN: dingen uittesten, maar ook naar de zittingen gaan en dingen bespreken met de vrederechter – nauwer samenwerken met de lokale actoren. Daar heeft De Wisselaar ons in uitgedaagd en gemotiveerd.
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.