De Wisselaar: Roeselare - Kortrijk

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend

Hoe kunnen we leefloners duurzaam en succesvol activeren? Over die vraag bogen Roeselare en Kortrijk zich.

Algemene gegevens

Adres

Grote Markt 1
8800 Roeselare
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Kortrijk is volop bezig met het herorganiseren van de werkvloeren 
(opleidingsprojecten) en hervormde het team ‘werk en activering’ een aantal jaar geleden grondig. Via de uitwisseling gingen beide besturen leren van elkaar, met Kortrijk - met beter uitgebouwde interne structuren - als mentor. We gingen o.m. over tot het identificeren van de kritische succesfactoren voor de activering van leeflooncliënten in Roeselare via verzamelen en verwerken van data over leeflooncliënten en de lokale arbeidsmarkt. 

 

Waarom?

Kortrijk en Roeselare houden er op dit vlak een heel andere benadering op na: 
- Roeselare zet sterk in op netwerkvorming en rechtstreekse doorstroom naar het Normaal Economisch Circuit (NEC)
- Kortrijk zet vooral in op tewerkstelling via eigen opleidingsprojecten en werkvloeren. 
Toch lijkt de evolutie van het aantal leefloners in beide steden gelijkaardig, namelijk een verdubbeling tussen 2007 en 2023. Met de resultaten willen we onze werkingen optimaliseren en andere steden en gemeenten inspireren.

Het beoogde resultaat

In Roeselare werd er ondertussen werk gemaakt van het meer in kaart brengen van de profielen van leefloners en haalbare positie op de arbeidsmarkt (via inschaling op de ‘activeringsladder’). Er is meer analyse en inzicht nodig om kritische succesfactoren te kunnen destilleren en om te zetten naar een plan van aanpak. Uit beide werkingen bleek het heel moeilijk te achterhalen welke de kritische succesfactoren zijn, gezien de context en invloedssfeer moeilijk te achterhalen is. Er zijn ook nog geleerde lessen die nog niet uitgerold werden, maar die meegenomen worden als idee voor de toekomst.     

Wat waren de uitdagingen?

De werkingen (en middelen die hier tegenover staan) zijn heel divers en moeilijk te vergelijken. Toch heeft het vergelijken ertoe geleid dat we veel hebben kunnen leren van elkaar.  

Er is te weinig data voorhanden over duurzame uitstroom naar werk, na een begeleidingstraject bij een OCMW. Dit vergt manueel opzoekwerk en de nodige toestemming van de cliënt om dit ook op te mogen als een cliënt niet meer in begeleiding is. Dit is op vandaag niet mogelijk, waardoor het momenteel ‘raden’ blijft naar het effect van een begeleidingstraject op een duurzame tewerkstelling.  

De succesfactoren

Het was leerrijk om dieper te duiken in elkaars werking en te kunnen reflecteren over beleidskeuzes (van het bestuur). Het was ook fijn om de zoektocht en uitdagingen waar we beiden mee worstelen onderling bevestigd te zien. Via De Wisselaar was er een klankbord waarin gemaakte keuzes bevestigd werden. Deze uitwisseling betekende een hulp in verantwoording of bevestiging van motivatie van beleidskeuzes. 

Tips voor andere gemeenten

Echt de ruimte en tijd (moeten) nemen om elkaars werking te leren kennen en op een informele manier kunnen uitwisselen, ideeën aftoetsen en deze ook in een eigen context plaatsen, helpt in het maken en motiveren van beleidskeuzes.   

Het bleek aangenaam om deze manier van werken toe te passen bij een collega-bestuur uit dezelfde regio. Je kent elkaar al, en de afstand is (letterlijk en figuurlijk) daardoor klein, wat tot snelle contacten leidt.

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op