Collectieve renovaties

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
foto met laptop met warmtebeeld van woning

Door middel van promoties en gevelscans wil Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei mensen aanmoedigen om hun huis te benoveren. Dit is hun huis renoveren met hun oog op energiezuinigheid. Op basis van warmtescans kunnen ze de noodzaak ervan aantonen. Ze proberen dit aan te moedigen bij een hele wijk zodat een collectieve renovatie tot stand komt. Want zien renoveren, doet renoveren.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei
Adres

Paddenbroekstraat 12
1755 Gooik
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Er werd gestart met veel promotie. Het project werd zichtbaar gemaakt in de wijk aan de hand van banners. Verder werd er ook digitaal promotie gemaakt en enkele bewoners van de wijk werden ambassadeur en dus gezicht voor de wijkrenovatie. Vervolgens werden er twee brieven uitgestuurd naar de inwoners om hen te herinneren aan de geplande vergadering. Er werden ook gevelscans gemaakt van huizen in deze buurt, die getoond werden op de vergadering. Op deze manier werden de deelnemers aangemoedigd om aan benovatie te doen.

Waarom?

Collectieve wijkmobilisatie  was belangrijk omdat het een moeilijke zaak is, doordat geen enkel huis hetzelfde is. Collectieve renovatie is enkel vlot werkbaar in wijken met zelfde eigenaar en/of uniforme woningen. Hiermee volgt Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei de renovatiestrategie van Vlaanderen, waarin tegen 2050 alle woningen een A-label moet hebben en de renovatiegraad drie keer zo hoog moet zijn, wat betekent dat er 11 woningen per uur gerenoveerd moeten worden. Met dit project werd hieraan gewerkt en geluisterd naar de andere gemeenten, die hierom vragen. Klimaatpunt zorgde op deze manier ook voor een positief verhaal, want zien renoveren, doet renoveren. 

Het beoogde resultaat

De aanwezigheid op de infomomenten was een pak groter dan verwacht. Er moest zelfs een tweede vergadering ingepland worden, omdat zoveel mensen zich inschreven. Het aantal mensen dat besluit te beginnen aan een benovatietraject is een stuk lager. Het is belangrijk om een manier te vinden om de succesratio te verhogen.

Wat waren de uitdagingen?

Er moet rekening gehouden worden met mensen die anderstalig zijn, zowel in de promotie als op het infomoment. Bij sociale wijken is er vaak de intrinsieke motivatie van wantrouwen om dit niet te doen. Hier moeten we meer op inzetten, zodat we het ook op sociale wijken kunnen toepassen.

De succesfactoren

De warmtescan zorgt ervoor dat mensen “uit hun kot” komen, de aanwezigheid op het infomoment lag een pak hoger dan verwacht. De gemeentebesturen zijn enthousiast over dit project.

Tips voor andere gemeenten

Hou rekening met anderstalige mensen, bij de promotie en op het infomoment. En hou rekening met de sociale wijken zodat het hier ook toegepast kan worden.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op