Burgerinitiatief 'koester je kern'

‘Koester je kern’ is een initiatief van 4 Lennikse burgers en maakt werk van meer groen en natuur in de kern om zo de dorpskern van Sint-Kwintens-Lennik ecologisch te verbinden met het Groen Hoefijzer. De gemeente Lennik is promotor van dit Leader+ project en Zonnestraal vzw (dienstverlening aan personen met een beperking) is co-promotor.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Markt 18
1750 Lennik
België
Wat is er gebeurd?
De doelstelling is om de dorpskern meer te laten genieten van de voordelen van groen, bloemen en natuur. Daarom ijvert ‘koester je kern’ o.a. voor de aanleg van tegeltuinen bij particulieren en handelszaken, de vergroening van het gemeentelijk patrimonium en de ecologische versterking van de publieke ruimte in de kern. Zonnestraal vzw is co-promotor van het project vanwege de centrale ligging en de voorbeeldfunctie bij de vergroening van hun domein. Op die manier zet het project ook actief in op het inclusieve en sociale aspect met de bewoners, medewerkers en Lennikenaren.
Waarom?
Net als de andere Pajotse dorpskernen staat ook Lennik voor belangrijke uitdagingen door een toenemende verstedelijking. Verharde voortuinen en kale voorgevels werken het fenomeen van hitte-eilanden en biodiversiteitsverlies in de hand. Met het project ‘koester je kern’ wil Lennik inspelen op dit belangrijk onderdeel van de klimaatuitdagingen.
Het beoogde resultaat
Sinds de opstart in '22 werd er ingezet op sensibilisering via een infostand op de jaarmarkt, opbellen en bezoeken van inwoners in het projectgebied, en infoavond. Nadien werd een workshop met praktische tips georganiseerd en werden er tegeltuinen aangelegd. Momenteel werden 5 van de 30 vooropgestelde geveltuinen gerealiseerd.
Wat waren de uitdagingen?
Het vraagt wel wat inzet om de ontharding en tegeltuinen te realiseren. Er zijn vele uren gebruikt om het project op te maken, te laten goedkeuren, reglementen op te maken en in te zetten op sensibilisering en communicatie. Toch loont het de moeite en is het waarschijnlijk dat, nadat de aangelegde tuinen fraai zijn en aangenaam om naar te kijken, meer en meer mensen een tegeltuin willen aanleggen.
De succesfactoren
Dat er een groep van burgers is die hier de schouders onder zet, gezien dit tijd, moed en inzet vraagt. De uitwerking van een reglement tegeltuinen, en manier van werken voor de aanleg van tegeltuinen in de toekomst, stond al lang op de agenda van de milieudienst. Door dit burgerinitiatief werd dit (sneller) gerealiseerd en kwam er ook meer variatie in de planten aanwezig op het openbaar domein.
Tips voor andere gemeenten
Start met een beperkt project om de aanleg van tegeltuinen en ontharding onder de mensen te brengen en laat dit stelselmatig groeien.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.