BLES Buiten Leren & Spelen

Status
Nieuw
Startdatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
foto speelplaats voor/na vergroening

BLES ontwikkelt klimaatadaptieve speel-, leef- en leerplekken met scholen, steden, gemeenten en jeugdwerk. Zo ondersteunen we spelen en leren bij kinderen en jongeren, verbinden hen opnieuw met de natuur, maken hen actiever en zorgen voor eindeloos plezier. Daarnaast ontwikkelen we mee de schoolcultuur op vlak van projectwerking, outdoor learning en duurzaamheid via educatie.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Arteveldehogeschool
Adres

Kattenberg 9
9000 Gent
België

Wat is er gebeurd?

BLES is actief sinds 2022 in Vlaanderen. Het is een onderzoeksprogramma van de Arteveldehogeschool dat ontstaan is vanuit de onthardingsgolf die lopende is in Vlaamse scholen. Leerkrachten en experts die meehielpen aan de klimaatspeelplaats van basisschool Sint-Paulus staan aan de wieg van BLES. In twee jaar tijd is het netwerk stevig uitgegroeid met landschapsontwerpers, experts in onderwijs en jeugdwerk die intussen in een 45-tal Vlaamse scholen aan de slag zijn rond het klimaatadaptief aanleggen van speelruimte voor jongeren. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers ook een toolkit voor jeugdruimte die jeugdwerkers moet helpen om 

Waarom?

BLES is opgericht vanuit de nood die er was om scholen en jeugdwerk op maat te begeleiden in het opzetten van complexe infrastructuurprojecten, sterkere participatieprocessen op te zetten en de neuzen van het onderwijs meer naar buiten te richten. 

Het beoogde resultaat

BLES is er intussen in geslaagd om voor meer dan 3 000 000 euro aan middelen te verkrijgen via het Departement Omgeving om te investeren in kwalitatieve buitenruimtes voor kinderen en jongeren en het team is volop bezig met de realisatie van al deze klimaatadaptieve speelruimtes. 

Wat waren de uitdagingen?

BLES bestaat bij de gratie van scholen en organisaties die ons in dienst nemen en die de traagheid van dergelijke veranderingsprocessen appreciëren. We volgen het tempo van bijv. de scholen maar de traagheid kan ook frustrerend werken omdat onderwijsteams zo niet met hun kernopdracht (lesgeven) bezig kunnen zijn. Speelplaatsen zijn vaak plekken voor gedeelde belangen. 

De succesfactoren

Het feit dat we met BLES op maat werken en elk project met regionale deskundigen omringen is een succesfactor. Daarnaast brengen we de mensen heel vaak samen rond de tafel rond specifieke thema’s zoals biodiversiteit, financiering, enz. Het feit dat we de focus ook leggen op het verhogen van de kwaliteit van onderwijs en dit ook waarmaken is een belangrijke succesfactor. 

Tips voor andere gemeenten

Werk met ons 😊

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op