Bijenvriendelijke parkeerzone

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Foto van de parking met veel groen en vooraan stokjes met kleine houten bijtjes erop

Als bijenvriendelijke gemeente zette Damme het afgelopen jaar een volgende en voorlopig unieke stap naar nog meer ruimte voor bestuivers. Met de aanleg van een bijenvriendelijke parkeerhaven hoopt de stad ook andere gemeenten te inspireren.
Dit project kadert volledig binnen de erkenning van Damme als onthaaste stad (Cittaslow) en binnen de Green Deals, Natuurinclusieve parkeerterreinen.

Algemene gegevens

Adres

Moerkerkebrug
8340 Damme
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

De aanleg van zeven nieuwe waterdoorlatende parkeerstroken werd aangegrepen om een nieuwe habitat voor solitaire zandbijen te creëren.

Zandbijen maken hun nest in een zandbed van minimum 35 à 40 cm diep, maar dat heeft in de regel niet de nodige draagkracht om een (waterdoorlatende) verharding te dragen. Damme ging daarvoor op zoek naar een gepaste oplossing. Die vond ze bij de gepatenteerde waterdoorlatende verharding Drainix®. Het voordeel van dit systeem is dat de volledige parkeerplaats met één enkele plaat aangelegd wordt en je dus aanzienlijk breder kan werken dan met reguliere grasdallen. In ons pilootproject werd er zo wel steenslag aangelegd ter hoogte van de rijsporen, maar werd de volledige centrale zone van de parkeerplaats opgevuld met het nodige zandbed.

Waarom?

De plannen om een nieuwe habitat voor solitaire bijen te creëren leefden in Damme al langer, maar het was zoeken naar een geschikt project. Net als heel wat andere gemeenten zetten we sterk in op ontharding. De aanleg van zeven nieuwe waterdoorlatende parkeerstroken leek Damme dan ook de uitgelezen gelegenheid om twee duurzame doelen met elkaar te verenigen.

Het beoogde resultaat

De parkeerplaatsen zijn met verschillende types zand aangelegd: zowel zuivere zavel als twee verschillende maten rivierzand en een aantal mengsels. Voorlopig lijken de bijen vooral in de zavel hun nesten te maken, maar we zullen de evolutie gedurende minimum twee jaar opvolgen.

Wat waren de uitdagingen?

Beleid overtuigen.

Geschikte samenstelling zandbed vinden.

Keuze halfverharding in functie van doorlaatbaarheid en voldoende draagkracht. 

De succesfactoren

Samenwerking met verschillende actoren, Kruisbestuivers, studiebureau, aannemer,…

Tips voor andere gemeenten

Durven, doen.

Algemeen contact

Video's

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op