Bewegingssensoren maken fietspad energiezuinig

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
fietspad in het donker met verlichting

Het gemeentebestuur koos bij de verlichting van een fietspad van Achel naar Neerpelt voor ledverlichting met een bewegingssensor.

Wat is er gebeurd?

We zorgden ervoor dat het fietspad gedurende de hele nacht verlicht is voor de veiligheid en het comfort. Dankzij de sensor en een draadloze verbinding detecteert de verlichting wanneer er iemand langs wandelt of fiets zodat het licht automatisch feller gaat branden. Wanneer er niemand langskomt, wordt het licht gedimd tot op 10%. Zo besparen we energie en is onze energierekening ook minder hoog. Bovendien is er ook minder lichthinder voor mensen en dieren uit de omgeving.

Waarom?

Fluvius is continu bezig met het uittesten van nieuwe technieken. In het buitenland deden ze inspiratie op betreffende projecten waar ledverlichting gecombineerd werd met bewegingssensoren. En Fluvius zocht naar een gemeente die deze techniek wou uittesten.

Het beoogde resultaat

De verlichting die werd geplaatst, betekent een besparing op de energiekost. Dit in vergelijking met wanneer een standaard verlichting geplaatst zou worden.

Wat waren de uitdagingen?

Openbare verlichting aangestuurd door sensoren is niet overal mogelijk door omgevingsfactoren. 

De succesfactoren

Het fietspad is de hele nacht verlicht, maar dan in een lage, energiezuinige stand. Dit vergroot het veiligheidsgevoel en zorgt tegelijkertijd voor een grote energiebesparing.

Tips voor andere gemeenten

Bij een volledige nieuwe aanleg van het fietspad wordt er best rekening mee gehouden dat de beplanting op voldoende afstand wordt geplaatst van de verlichting en de sensoren om zo veelvuldig snoeien te vermijden en om foutdetectie zoveel mogelijk te beperken.

Indien het fietspad de gemeentegrens overschrijdt, is het interessant om het project te realiseren i.s.m. de andere gemeente(n).

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op