Beringen maakt werk van digitale inclusie

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Collegestraat 1
3580 Beringen
België
Wat is er gebeurd?
In Beringen zijn er 6 digipunten waar een digihelper aanwezig is die je gratis helpt met vragen rond basisvaardigheden of essentiële diensten. Daarnaast organiseren we maandelijks digisessies, dat zijn korte info- en oefenmomenten waar we in groep dieper ingaan op een digitaal thema.
Er is ook een toeleiding naar opleidingen. De digihelpers maken de Beringenaars wegwijs in het aanbod van onze partners Ligo Limino, CVO Cursa en CVO LBC.
Naast het inzetten op kennis en vaardigheden, is ook de laptopbib een belangrijk onderdeel van de digibank. Die wordt geopend in juni 2023. In samenspraak met de digicoach lenen gebruikers een laptop uit voor een vooraf bepaalde periode. Bij het uitlenen van een laptop bekijken we de opties voor betaalbaar internet en ontvang je 2 digicheques waarmee een ICT-student je helpt met de installatie van je laptop.
Om de lokale aanpak van e-inclusie transversaal in te bedden in de werking van de stad richtte Nancy Keuren vanuit de dienst Samenleven een werkgroep e-inclusie op met medewerkers van verschillende stadsdiensten en partnerorganisaties. Vanuit de stad zijn naast de dienst Samenleven ook de bibliotheek, het lokaal dienstencentrum, het OCMW, de dienst Ondernemen en de projectmanager dienstverlening vertegenwoordigd.
Tenslotte is er een focusgroep, samengesteld met deelnemers uit de verschillende werkingen. Ze gaven input over hoe de communicatie over het aanbod beter kon, wat er nodig zou zijn om een uitleensysteem van laptops te doen slagen en welke noden er leven.
Digibank Beringen is een samenwerking tussen Stad Beringen, OCMW Beringen, Oasis VZW, Beego BV, Out of Use NV, VDAB, SAAMO Limburg, CVO LBC regio Beringen, CVO Cursa, Ligo Centrum voor Basiseducatie Limburg Midden-Noord vzw, Agentschap Integratie & Inburgering, Kringloopwinkel VZW Reset, De Posthoorn Beringen vzw en Hogeschool PXL.
Waarom?
Om ervoor te zorgen dat elke Beringenaar evenveel kans heeft om mee te genieten van de voordelen van digitalisering en toegang heeft tot essentiële digitale diensten, richt stad Beringen een digibank op.
Digibank Beringen zet in op 3 pijlers:
- Het versterken van digitale vaardigheden
- Het begeleiden naar essentiële diensten zoals itsme, mijnburgerprofiel, online bankieren, …
- Toegang tot een laptop en betaalbaar internet
Het beoogde resultaat
Voor de opstart van de digipunten konden de stad en haar partners projectmiddelen voor ‘outreachend bereiken van mensen in armoede’ van de Vlaamse overheid inzetten. ‘Met de middelen uit het actieplan “Iedereen Digitaal” bouwen Beringen samen met Ham en Tessenderlo het e-inclusiebeleid uit en zetten we in op customer journeys en de vormgeving van het aanbod.
Wat waren de uitdagingen?
Nog meer laagdrempeliger werken met meer thematische sessies of digibabbels. Mensen hoeven dan niet direct met een concrete vraag te komen maar telkens wordt een interessante app of website in de kijker gezet waarmee ze direct aan de slag kunnen. Een vrijwilliger biedt waar nodig ondersteuning.
Organiseren van digisessies die iets minder informeel zijn. Zo proberen we voor elk wat wils te bieden. In oktober zullen we bijvoorbeeld werken rond cyberveiligheid.
Om mensen die nog weigerachtig staan tegenover het digitale nog wat aan te moedigen, gaat Beringen met de partners bekijken waar er in de verschillende werkingen kleine “digitale oefenkansen” kunnen inbouwen, om zo mensen te doen ondervinden dat het digitale ook gewoon leuk en handig kan zijn. De verschillende partners, vrijwilligers en deelnemers van de focusgroep samenbrengen om elkaar echt te leren kennen is nog een streefdoel
Korte opleidingen in samenwerking met Ligo en de centra voor volwassenenonderwijs. Concreet, een aanbod op maat voorzien met kleine digisessies en proevertjes, waarna de deelnemers dan eventueel kunnen doorstromen naar een langer durende opleiding.
De succesfactoren
Voor 2023 kunnen mooie cijfers worden vastgelegd:
- Beringen heeft zes digipunten.
- 381 unieke bezoekers aan digipunten
- 1096 hulpvragen beantwoord
- 67 uitgeleende laptops
- 18 digisessies met 237 digisessiebezoekers
Er was ook de oprichting van Buurbar, een steunpunt in de vorm van een ‘digibabbel’ om de eerste noden op te vangen en mensen door te verwijzen.
Een nieuwe samenwerking met Ligo en de centra voor volwassenenonderwijs. Zij bieden opleidingen over digitale vaardigheden aan.
Tips voor andere gemeenten
- Zorg voor een sterke regie met een duidelijke trekker.
- Werk transversaal, creëer betrokkenheid binnen de verschillende diensten en beleidsdomeinen.
- E-inclusiebeleid voer je niet alleen: goede samenwerking en netwerking van interne en externe partners is essentieel.
- Ontwikkel een ondersteuningsaanbod op maat van de verschillende noden die er zijn.
- Zet in op outreaching om meer mensen te bereiken.
- Betrek de gebruikers zowel bij het uitwerken van activiteiten en aanbod als bij het onderzoeken van de toegankelijkheid van je dienstverlening.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.