Begeleiding naar warmtepompen voor individuele woningen

Het groepsaanbod van Energent organiseert groepsaankopen voor een aantal eenvoudige ingrepen. De begeleiding die voorzien wordt bij warmtepompen is gericht op expertise en het toeleiden naar betrouwbare aannemers. Om te achterhalen wat mogelijke verdienmodellen zijn om inwoners te ondersteunen bij de aanschaf van een warmtepomp werd er ook een studie uitgevoerd in opdracht van de stad Gent.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Beverhoutplein 7
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Energent bespreekt met de klant wat hij nodig heeft (type warmtepomp, etc.), ze voorzien een warmteverliesberekening en ze sturen een duidelijk dossier van de werken naar 2 betrouwbare aannemers. Zij maken een offerte op en Energent vergelijkt die offertes en volgen het project verder op. Om te kiezen welk type warmtepomp de klant nodig heeft, maken ze gebruik van een keuzelijst.
Om de stad Gent te ondersteunen bij haar beleid rond de uitrol van duurzame warmte maakte ze hiervoor een studie rond verdienmodellen op. Het centrale idee achter dit verdienmodel is een ‘warmtepomp pakket’. Dit is een pakket van diensten of producten die als één geheel worden aangeboden aan een klant, waardoor de drempels voor klanten worden verminderd en het aanschafproces van een warmtepomp wordt vereenvoudigd.
Waarom?
Om de ambities rond een klimaatneutrale gemeente tegen 2050 te realiseren speelt de transitie naar duurzame warmtebronnen voor onze woningen een belangrijke rol. Veel inwoners die momenteel een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen kiezen nog steeds voor verwarmingsinstallaties die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Voor individuele woningen zullen warmtepompen echter de duurzame keuze zijn, naast de aansluiting om een collectief warmtenet waar mogelijk. Om de versnelling naar de uitrol van warmtepompen mogelijk te maken is het van belang om in te zetten op ontzorging en begeleiding en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om inwoners hier nog verder in te kunnen ondersteunen.
Het beoogde resultaat
In het voorjaar van 2024 werd het rapport aan de stad Gent opgeleverd rond het onderzoek naar verdienmodellen voor warmtepomppakketten.
Energent ondersteunt, via zijn team renovatie, inwoners bij de ontzorging en begeleiding naar installatie van warmtepompen.
Wat waren de uitdagingen?
Het organiseren van een groepsaankoop voor warmtepompen is niet zo eenvoudig, en hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken (prijszetting, maatwerk, …)
Naast groepsaankopen is er een gamma aan andere mogelijkheden om inwoners te ondersteunen bij hun keuze en toeleiding naar een warmtepomp.
De succesfactoren
Een keuzelijst voor warmtepompen kan een handig instrument zijn om renovatiebegeleiders en technisch onderlegde particulieren te ondersteunen in de zoektocht naar de meest geschikte warmtepomp.
Tips voor andere gemeenten
De studie geeft een aantal mogelijkheden weer naar ontzorging en begeleiding van inwoners naar warmtepompen.
Het is belangrijk om in te zetten op een sterk bondgenootschap met belanghebbende organisaties zodat ieder zijn rol kan spelen in een versnelde uitrol naar duurzame warmte in de gemeente.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.