batterij bij school/kinderopvang

In de Freinetschool en Buitenschoolse Opvang De Boekenmolen in Zwijnaarde werd de eerste batterij voor de opslag van groene stroom in een Gents schoolgebouw gerealiseerd.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Hutsepotstraat 77
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Op het dak van dit stadsgebouw liggen 38 zonnepanelen die 14.800 kWh kunnen produceren. Dit komt neer op het jaargebruik van 4 gemiddelde gezinnen en een besparing van 4,2 ton CO2 per jaar. Deze batterij zal de energie van zonnepanelen opslaan en opnieuw uitsturen als de zonnepanelen te weinig stroom genereren.
Omdat het over een pilootproject gaat, is er gekozen voor een batterij met een relatief laag vermogen van 5 kWh. Via een beheerssysteem zal de prestatie van de batterij nauw opgevolgd worden, en zal er, op basis van de ervaringen uit het proefproject, bekeken worden of batterijopslag op andere locaties zinvol kan zijn.
Kostprijs is 7000 euro (incl btw), waarvan 5000 voor de batterij zelf, en 2000 voor de aparte omvormer en sturing voor op/ontladen van de batterij.
Waarom?
Met dit project wil de Stad innovatief nagaan wat de mogelijkheden zijn van een batterij in stadsgebouwen. Op deze manier zorgen we voor extra hernieuwbare energie die ingezet kan worden. Aan de hand van dit proefproject zullen we leren over de inzet van batterijen om het lokaal geproduceerd stroomverbruik te verhogen.
Het beoogde resultaat
Net opgestart, te evalueren na 1 jaar (omdat het over een schoolgebouw gaat, moet minstens ook 1 zomervakantie in de testperiode zitten).
Wat waren de uitdagingen?
Kosten/baten van het project te evalueren, vandaar een eerder kleinschalig proefproject.
De succesfactoren
Deze school stond op de planning stond om een nieuwe (kleinschalige) PV-installatie te plaatsen, de batterij werd meteen meegenomen in 1 dossier.
Tips voor andere gemeenten
Een verbruiksprofiel op kwartuurbasis (via digitale meter) is belangrijk voor de dimensionering van de batterij.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.